Sari la conținut

Ce erori de alimentatie trebuiesc evitate in primul an

Cabinetul de pediatrie este unul dintre locurile privilegiate in care circula intrebari, ingrijorari, dar si idei preconcepute sau false carora medicul este invitat sa le raspunda daca vrea ca parintii sa adopte comportamente alimentare potrivite.

 

Intre 0 si 5 luni

Regula de baza: Nu credeti in mod sistematic ca bebelusul dumneavoastra este alergic la lapte.

Aceasta afirmatie se datoreaza adesea faptului ca parintii alergici sau care au un copil alergic se tem ca bebelusul sa nu devina si el alergic. Prima protectie pe care o cauta, cu argumente, este aceea a laptelui matern. Dar problema, cel mai adesea, ramane imaginara. Parintii pun in fata o serie de simptome care, dupa parerea lor, evoca “alergia”: pe copilul meu il doare burtica, are expulzii zgomotoase ale aerului din stomac foarte frecvente, tolereaza rau laptele, nu creste in greutate.

In cea mai mare parte a timpului, pediatrul are o singura obligatie, de a-i linisti si a le explica faptul ca laptele adaptat sugarilor obtinut din laptele de vaca seamana mult cu laptele matern si ca nu exista mari diferente intre aceste tipuri de lapte. Dar unii parinti rezista explicatiilor si medicul afla prin urmare ca bebelusul bea lapte de capra, de oaie, suc de migdale sau chiar mai frecvent, suc de soia, total inadaptate alimentatiei sugarului. In fata parintilor obsedati de posibilitatea unei alergii, nu este intotdeauna usor sa demonstrezi contrariul.

 

De la 4 luni la un an

Regula de baza: Nu renunta la alaptare!

Nu avea incredere in:

- diversificarea alimentatiei precoce. Este admis in ziua de azi ca nu trebuie inceputa diversificarea prea devreme. Nu inainte de 4 luni. Ideal, alaptarea exclusiva ar trebui sa poata fi continuata pana la 6 luni.

- in excesul de carne. Din momentul in care incep sa-i dea carne bebelusului, parintii au tendinta sa cada in exces: carne la pranz, jambon seara, etc. Trebuie stiut ca in acest moment nevoile bebelusului sunt inca relativ restranse, deoarece continua sa bea lapte, ceea ce ii asigura aportul de proteine.

- in abandonul precoce al laptelui. Atunci cand copilul incepe sa manance aproape ca un adult, parintii nu inteleg ca el are nevoie sa bea inca lapte. Este foarte util sa ne reamintim echivalentele intre lapte, branzaturi albe, iaurt, etc.

Adopta metoda scaderii progresive a numarului de alaptari intr-o zi se pare ca ar fi una din metodele preferate de majoritatea mamicilor. Aceasta metoda nu numai ca evita eventualele depresii care pot aparea ca urmare a incetarii bruste a alaptatului, dar trecerea spre biberon sau bautul din ceasca se face cu mult mai mare usurinta.

Unele mamici au fost determinate sa isi intarce copiii din cauza aparitiei dintilor care fac dureroasa alaptarea, ceea ce este gresit.

Un secret: alaptarea copilului care are dinti, nu doare! Deloc!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!