Credeai ca-ti cunosti destul de bine bebelusul cand, deodata, in schema lui comportamentala au aparut elemente noi si surprinzatoare.
Majoritatea parintilor isi dau seama ca bebelusii le trec printr-un puseu de crestere atunci cand somnul le este tulburat. Somnul tuturor, adica. De unde bebe ajunsese sa se stabilizeze la un somn de noapte de cateva ore bune legate, iar parintii incepusera si ei, in sfarsit, sa mai trateze din oboseala acumulata la inceput, iata ca cele mai urate cosmaruri ale lor (da, ajunge sa-ti se para, fie in vis, fie in trezie, cum iti plange copilul de zor) s-au transformat in realitate de cateva nopti: asta micu’ n-are deloc chef de somn, ci de orice altceva. Impaca-te cu situatia, zi-i puseu de crestere si ia fiecare noapte pe rand, fara sa te stresezi, ca nu dureaza mult.
Semnele puseelor de crestere
Mai tii minte cat de mic era bebe la nastere? Si cum a crezut ca Praslea sub ochii tai? Nu stiu daca iti mai amintesti evolutia ta rapida (si stresul aferent resimti de organism) din „perioadele de crestere” ale pubertatii, dar gandeste-te ca bebelusul tau trece printr-un proces si mai accelerat decat acela. In primul an de viata, el aduna rapid kilograme si centimetri (in lungime si circumferinte) si abilitati, in etape, iar toate aceste momente ii strica rutina de zi cu zi. Ai simtit ca hainele de la nastere i-au ramas mici „peste noapte”? Nu te-ai inselat, s-a petrecut un puseu de crestere.
►Citeste si Trei pasi simpli ca sa inveti bebelusul sa adoarma usor
Iata cum poti recunoaste o astfel de etapa:
- Bebelusul este mai infometat, mananca mai mult si la intervale mai scurte de timp. Cel putin cei hraniti natural se vor cere la san mult mai des decat de obicei, chiar din ora-n ora.
- Bebelusul este mai agitat, mai morocanos, iar in cazul celor alaptati apar miscarile frecvente de atasare – detasare de la san din cauza nemultumirii ca productia de lapte nu tine pasul cu pofta lor de mancare din acel moment.
- Bebelusul se trezeste noaptea ca sa-si exerseze abilitatile nou dobandite. Pe de alta parte, ca ore puse cap la cap, bebe poate dormi mai mult in aceste perioade – cresterea se petrece in timpul somnului.
- Bebelusul este mai mamos, sta „de gatul mamei”, se cere mult in brate sau la san.
Sursa foto: bellyitchblog.com
Cand apar puseele si cum pot fi depasite
Din fericire, aceste perioade nici nu dureaza mult (2-3 zile, mai rar o saptamana sau mai multe, desi au existat cazuri de pusee de crestere care s-au intins de-a lungul a sase saptamani!), nici nu sunt multe la numar. In primul an de viata al copilului exista aproximativ sase pusee de crestere:
- intre saptamanile 1-3 (se intensifica interactiunea cu lumea inconjuratoare);
- intre saptamanile 6-8 (cand bebe incepe sa-si tina capul singur);
- pe la 3 luni (bebe are tendinta sa se ridce de la sol, face „abdomene” si are incercari de rostogolire)
- pe la 6 luni (cand bebe e ocupat cu statul in fund);
- pe la 9 luni (este fascinat de statul in patru labe si mersul de-a busilea);
- pe la 12 luni (cand deprinde mersul in picioare).
Aceste „borne” in dezvoltarea copilului sunt orientative, nu toti bebelusii le parcurg la aceleasi termene. Puseele nu se opresc nici dupa varsta de un an, dar devin mai rare. Si mai lungi, insa. Cum le poti depasi fara sa-ti periclitezi si mai mult sanatatea mintala si asa zdruncinata de depresia post-partum?
Lasa-te pe mana copilului. Daca vrea alaptare frecventa, fa-i pe plac. Chiar si noaptea – lucru care, practic, te termina. Ai grija: multe mamici renunta la alaptare in aceste perioade, asa ca trebuie sa fii tare pe pozitii. Bea multa apa ca sa te tii in forma si pe tine, si fluxul de lapte. Si mananca ori de cate ori ti-o cere organismul. Tocmai aceste alaptari foarte dese cerute de copil ajuta productia de lapte sa se adapteze nevoilor acestuia.
Cere ajutor. Cresterea unui copil este, in general, o treaba de facut in echipa, cu atat mai mult in puseele de crestere, cand mama este suprasolicitata in timpul noptii. Degreveaza-te de o parte din insarcinarile din timpul zilei si odihneste-te, ca sa nu te mai umpli de nervi cand esti trezita de copil in toiul noptii.
Foloseste sacul de dormit. Vorbesc din proprie experienta: merge de minune! Cand bebelusul are chef sa exerseze cataratul pe gratiile patutului si la doua noaptea, sacul de dormit va fi de alta parere. Acest accesoriu este suficient de lejer ca bebe sa se simta confortabil in el in timpul somnului, dar si suficient de restrictiv ca sa-i taie celui mic pofta de acrobatii.
Si consoleaza-te cu gandul ca, in aceste perioade dificile, bebelusul tau se face tot mai mare, tot mai puternic si tot mai inteligent!
Sursa: netmums.com