Cred că nu este proaspătă mamă care să nu fi citit înainte de naştere câteva zeci de pagini despre ce înseamnă să ai grijă de un nou născut. Cu toate acestea, realitatea te poate lua prin surprindere şi să te simţi cu totul nepregătit.
Uite câteva dintre lucrurile care sunt normale însă se vorbeşte atât de puţin despre ele încât nu te-ai fi aşteptat să se întâmple.
Săptămâna de miere a nou născutului
În prima săptămână de viaţă a unui bebeluş, cea în care de abia ai ajuns acasă, lucrurile sunt de obicei foarte calme. Bebeluşul doarme foarte mult, de abia dacă schițează un gest, nu plânge. Trăieşti cu impresia că eşti un părinte perfect sau ai şansa de a avea unul dintre acei bebeluşi „cuminţi”. Spre a treia săptămână însă situaţia este cu totul diferită. Ai un bebeluş mult mai alert, care se enervează mult mai uşor, plânge mult şi nu îi place decât în braţe. De greşit nu ai greşit tu nicăieri, doar ca lucrurile devin mai complicate înainte de a deveni mai simple.
►Citește și Viaţa cu un nou născut. Trucuri ca să treci cu bine peste primele 30 de zile
Bebeluşul trebuie să înveţe să sugă
Toate mamele trăiesc cu impresia că bebeluşul la naştere ştie cum să se hrănească la sân. Este adevărat că instinctul le spune să apuce şi să sugă, însă nu mai mult de atât. Trebuie să îi arăţi tu de unde anume vine laptele şi să îl ghidezi.
La fel cum şi tu, că mamă, trebuie să te obişnuieşti cu gândul că suptul este dureros. Cel puţin la început.
Bebeluşii pot respira ciudat
Noi suntem obişnuiţi ca un om să respire regulat, aproape imperceptibil. Se poate întâmpla însă ca bebeluşii să nu respire aşa. Uneori îşi pot ţine respiraţia pentru 5, 10 secunde şi apoi să înceapă să respire foarte sacadat. Nu te poţi abţine să nu îţi vină să leşini de îngrijorare – oare o fi ceva în neregulă cu bebeluşul, o fi bolnav? Nu. Pediatrii spun că, la vârste atât de mici, creierul încă nu transmite corect plămânilor cum să respire şi astfel de momente pot să apară.
►Citește și În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți
Nu te baza pe suzetă
Dacă ai luat cumva suzete şi încerci să îţi linişteşti bebeluşul folosindu-le afla că ele nu sunt un panaceu universal. Foarte mulţi bebeluşi nu le acceptă. Şi, dacă sunt nervoşi, puţin le pasă de suzetă. De fapt suzeta îi va acapara, dacă se va întâmpla, peste mai multe săptămâni. Şi atunci poate deveni mai degrabă o sursă de nelinişte, că orice lucru de care eşti dependent.
Pielea lor poate să fie plină de coşuri
►Citește și Acneea la bebeluși. Cauze, simptome, remedii
Parcă nu ai avea în casă un nou născut, ci un adolescent, aşa de multe coşuri pot să îi apară pe piele la câteva zile după naştere. Şi nu este vorba despre faptul că nu l-ai spăla tu aşa cum trebuie. Coşurile pot să fie efectul faptului că hormonii mamei sunt îndepărtaţi, în câteva zile de la naştere, din corpul nou născutului.