Sari la conținut

Ce simte o mamă care are un bebeluș care nu vrea să doarmă

În comparație cu adulții, bebelușii nu dorm așa de bine, fapt pentru care mulți părinți uită că micuții lor nu ar trebui să doarmă ca o persoană adultă. Dimpotrivă, nou-născuții ar trebui să se trezească la un interval de câteva ore pentru a mânca. Până la vârsta de 6 luni și chiar mai mult, bebelușii nu pot dormi o noapte întreagă.

Ca proaspeți părinți, eu și soțul meu eram foarte obosiți. Eram de fapt epuizați, dar am presupus că toți noii părinți sunt așa. Adesea, părinții și familia ne spun: Da, este foarte greu cu copii mici. Simțeam că înnebunesc când auzeam asta și, din lipsă de somn, deveneam puțin recalcitrantă și le spuneam: De ce nu ne-ați zis că e așa de rău? Bineînțeles, ei ne-ar fi asigurat că este ceva normal.

Dar ce părere aveți despre bebelușii care dorm mai puțin decât ar fi normal să doarmă?

Timp de câteva luni, fiul nostru a dormit cel mult 45 de minute și două ore în cel mai fericit caz. Avea colici și reflux de acid. Îl alăptam o dată la două ore și trebuie să-l țin în brațe cel puțin 20 de minute după ce a mâncat.  Era imposibil să-l dau jos, iar uneori adormeam cu el în brațe.

► Citește și: Regresia somnului în primul an de viață al bebelușului

Era o epuizare la un nivel de care nu credeam că există. În primele zile ești foarte obosit. Ce m-a ajutat pe mine a fost cafeaua. Privarea de somn se simte ca o tortură și poate fi un pericol pentru cei din jurul nostru.
Și oricine mă întreba: Ai încercat....? Răspunsul este DA. Am încercat orice, am citit, am cumpărat gadget-uri, am plâns, m-am rugat și am implorat.

În mijlocul acestei situații, i-am scris sfaturi în gluma unei prietene care era însărcinată despre cum se poate pregăti când vine pe lume bebelușul.

Stai trează toată noaptea. Nu o dată sau de 2 ori. Oricine poate supraviețui câteva nopți fără somn. Fă-o timp de o săptămână pentru a fi cu adevarat epuizată, până în punctul în care uiți cum este să deschizi frigiderul. Acum du-te la somn, dar setează alarma care să te trezească zgomotos 45 de minute mai târziu. Când o să sune alarma, o să sari din pat, o să te zgârâi pe față cu unghiile pe care ai uitat să ți le tai pentru că ai început să te gândești dacă micuțul tău va trebuie neapărat să meargă la facultate sau dacă poți să cheltui economiile pentru o bonă... în următorii 18 ani. Bea puțină cafea, în caz contrar o să încurci ritualul de hrănire și ingrijire al bebelușului. Când va veni iarăși timpul să dormi, vei avea în sfârși șansa să dormi cu puiul tău. Dar ghici ce? Cafeaua de care aveai nevoie mai devreme nu te va lăsa să dormi!

Felicitări! Ai supraviețuit o zi fără somn ca proaspătă mămică!

Pe măsură ce trec lunile, starea somnului meu nu parea să se îmbunătățească. Nu exista somnul de după-amiază în cazul meu, ci doar o oră de legănat pentru a obține 20 de minute de somn. În sfârșit, am descoperit că fiul nostru poate dormi în leagăn, doar că avem un membru al familiei care ne-a spus că dormitul în leagăn este periculos. Așa că am încetat să mai folosim leagănul și piciul nostru a încetat să mai doarmă.

► Citește și: Bebelușii isteți au nevoie de mai puțin somn și se trezesc în timpul nopții, spun studiile

Nu-mi amintesc să mă fi simțit așa de disperată în niciun moment al vieții mele, așa cum m-am simțit atunci. Creierul meu parcă avea goluri. Nu am putut să-mi amintesc unele lucruri. Viața era o neclaritate care trecea pe lângă mine. Totuși, am continuat să mă întreb dacă acest lucru li se întâmplă și celorlalte mămici sau dacă doar bebelușul meu nu doarme. Am aflat. Toți bebelușii dormeau destul de puțin. Am făcut tot posibilul să trec peste această perioadă de nesomn.

Punctul culminant a fost în noaptea în care m-am așezat în pat și am văzut luminile verzi mișcându-se pe ușile dulapului. În cele din urmă, l-am sunat pe soțul meu care era în cealaltă cameră și l-am întrebat de unde vin luminile verzi. A fost uimit. Credea că fac vrea glumă. Concluzia a fost că eu vedeam ceva ce el nu vedea. O vizită la medic două zile mai târziu mi-a confirmat că am început să am halucinații din cauza epuizării.

► Citește și: Cele mai bune ponturi pentru ca bebelușul tău să doarmă mai bine

Chestia este că aveam nevoie de perspectivă, așa că am întrebat oamenii dacă ei au trecut prin așa ceva și-mi spuneau că toți proaspeții părinți sunt obosiți. Așa am ajuns să accept că povestea noastră era normală. Dar nu a fost. Copilul meu nu dormea și asta nu era sănătos pentru niciun dintre noi. La sfatul medicului nostru, am angajat un antrenor de somn, iar fiul meu a început în sfârșit să doarmă.

Până la urmă, maternitatea nu este aceeași pentru toată lumea. Situația unei familii poate fi străină altei familii. Ceea ce este important este să faci ceea ce este mai bine pentru tine. Ar fi trebuit să știu că epuizarea cântărea mai mult decât era tolerabilă și trebuia să vorbesc mai repede cu medicul.
Voi face multe lucruri diferite dacă voi avea mai mulți copii. Cea mai important, nu voi compara perioada maternității mele cu cea a altor părinți, indiferent ce spun ei.

Sursa

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!