Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre autodiversificarea bebelușilor?

Stai puțin să o șterg, uite-te și tu, e mânjită toată, nu suport să o văd așa, îmi spune mama, în timp ce se întinde după șervețele – neapărat și uscate și umede, câte două rânduri.  Șterge atent toate urmele de iaurt de pe fața Anei și o privește trumfătoare. Evident că la următoarea linguriță e pictat la loc, ba chiar îl întinde în păr, pe urechi,  și-l bagă în nas, sub privirile terifiate ale bunicii. Norocul meu și al ei e că nu se ocupa decât ocazional de mesele Anei, altfel nu știu ce ne-am fi făcut. Nici nu îmi pot imagina fața mamei dacă i-aș fi spus ceva despre autodiversificarea bebelușilor. Cred că leșina pe loc, între piureul întins pe masă și brocolli-ul de pe perete.

Din fericire pentru mam, “pe vremea Anei” eu nu am știut că poți lăsa copilul să mănânce singur ce alimente poftește, de la bucăți la piureuri. Că nu trebuie să îi îndeși tu cu lingurița pe gât, ci îl poți lăsa pe el să vrea și să execute operațiunea.

Pentru că recunosc deschis că nu eram pe deplin lămurită de curentul ăsta care a prins la părinți în ultima vreme, am rugat- o pe Alina Cîță-Țibrea, blogger la Mamamag, blog specializat pe nutriția bebelușilor și copiilor să ne lămurească care-i treaba cu autodiversificarea bebelușilor.

Ce înseamnă autodiversificarea?

Autodiversificarea înseamnă să lași bebelușul să mănînce singur, în ritmul și după preferințele proprii, fără a fi hrănit de către un adult cu lingurița. Prin urmare, în locul piureurilor, celui mic i se dau alimentele în forme ușor de gestionat, de tip finger-food. Acestea pot fi bucăți de legume fierte (nici prea moi nici prea tari, al-dente), bucăți de fructe, fâșii de carne, brioșe, chiftele, turtițe,  etc. Astfel copilul poate să interacționeze direct cu mâncarea, să o apuce, să o ducă la gură și sa o molfăie, ca mai apoi să o înghită, sau…nu.

Autodiversificarea sau diversificarea naturală (BLW-Baby Led Weaning) nu înseamnă să “ îi dai copilului bucăți”

Mâncarea poate avea orice formă, atâta timp căt bebelușul se descurcă singur cu ea. Această abordare nu este nicidecum un curent sau vreo modă nouă. Multe mame, întrebându-și bunicile sau străbunicile, au constatat cu stupoare că se practică de când lumea și pământul, mai ales în familiile cu mulți copii. De fapt s-a ajuns firesc la aceasta practică. Cine mai avea timp să gătească separat pentru fiecare membru în parte?! Se făcea un singur fel și mâncau toți laolată, iar cei mici se luau după cei mari.

► Citeşte şi Autodiversificarea: alimente pe care bebelușul le poate mânca singur, în funcţie de vârstă

►Citeşte şi Autodiversificarea chiar functioneaza?

Este autodiversificarea potrivită pentru toți bebelușii?

În teorie, autodiversificarea este potrivită tuturor bebelușilor sănătoși fizic și psihic, cu vârsta minimă de 6 luni, capabili sa stea în fund nesusținuți, care manifestă interes pentru mâncare și duc obiecte la gură. Pentru a fi siguri, mai întâi de toate trebuie neapărat mers la un consult pediatric, de preferat la un medic pro BLW.

(...)

Citeşte mai mult pe pisicapesarma.ro

Sursa foto: Free pik

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!