Sari la conținut

Ceapa – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Ceapa este una dintre cele mai frecvente legume cultivate la nivel mondial. Ea este disponibilă în diferite soiuri și este clasificată în funcție de culoare: roșie, albă sau galbenă.

Leguma adaugă aromă și textură preparatelor alimentare, în timp ce profilul său fitochimic aduce beneficii sănătății pe termen lung.

Ceapa la bebeluși. Când pot mânca bebelușii ceapă?

Părinții pot introduce ceapa în alimentația bebelușului odată ce micuțul începe să mănânce solide.

Prin urmare, bebelușii pot mânca ceapă gătită de la vârsta de șase luni. Poți folosi ceapă gătită sau piure pentru a adăuga aromă diferitelor rețete, cum ar fi piureurile de fructe și legume, terciurile și supele.

► Citește și: Castravetele - când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Bebelușii mai mari pot consuma ceapa gătită ca finger-foods, cum ar fi inele de ceapă gătite. De asemenea, ei pot consuma ceapă gătită la abur, coaptă, la grătar și prăjită, împreună cu alte alimente. Evită să-i dai ceapa crudă copilului, deoarece ar putea fi greu de digerat. Poți introduce ceapa crudă în alimentația copilului, după ce micuțul împlinește vârsta de cel puțin 12 luni, când digestia și imunitatea lui sunt mai bune.

Ceapa la bebeluși. Beneficiile consumului de ceapă

Ceapa este considerată a avea efecte anticancerigene și antiastmatice. Aceste beneficii ale cepei sunt atribuite mai ales fitochimicalelor sale, cum ar fi flavonoidele.

Iată care sunt beneficiile consumului de ceapă:

Oferă micronutrienți

O ceapă mică oferă substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fibre, folat, vitamina C și potasiu. Acești nutrienți ar putea contribui la nevoile nutriționale zilnice ale bebelușului și pot avea beneficii pe termen lung pentru sănătate.

Crește imunitatea

Ceapa este o sursă excelentă de mai mulți compuși bioactivi și antioxidanți care contracarează deteriorarea radicalilor liberi. De acești compuși ar putea beneficia, de asemenea, sistemul imunitar pe termen lung.

► Citește și: Usturoiul – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Îmbunătățește sănătatea intestinului

Ceapa conține un tip de carbohidrați numiți FODMAP care funcționează ca prebiotice și beneficiază bacteriile colonului. Poate ajuta la promovarea sănătății intestinale pe termen lung.

Ceapa la bebeluși. Ce precauții trebuie să avem în vedere când îi oferim bebelușului ceapă?

Introdu ceapa în alimentația bebelușului ca piure de ceapă gătită adăugat în diferite alimente precum supe, tocănițe, cereale și terci, în cantități mici. Poți începe prin a adăuga o linguriță de piure de ceapă la mâncare și să mărești treptat cantitatea de ceapă la o lingură sau două în funcție de cerința rețetei.

Odată ce bebelușul pare confortabil cu gustul și digestibilitatea cepei, include treptat ceapa coaptă, la grătar și prăjită la diferite alimente pentru bebeluși.

► Citește și: Spanacul – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Alergia la ceapă este mai puțin frecventă, dar posibilă. Simptomele sale pot apărea imediat după atingerea sau ingerarea cepei. Fii atentă dacă apar erupții cutanate (urticarie) oriunde pe corp, tuse și respirație șuierătoare, vărsături și diaree. Dacă bebelușul are antecedente familiale de alergii, în special la alimentele precum usturoi, praz, sparanghel și arpagic, atunci consultă un medic înainte de a adăuga ceapă în dieta bebelușului.

► Citește și: Autodiversificare: cele mai bune alimente în formă de bastonașe sau degețele (Finger Food)

Bebelușii cu un sistem digestiv sensibil pot prezenta intoleranță la FODMAP după ingerarea cepei chiar și sub formă gătită. Simptomele tipice includ gaze, balonare și crampe abdominale.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!