Sari la conținut

Ceara din urechile bebeluşului – ce putem face şi ce nu

Ceara din urechi, sau cerumen, este o substanţă produsă de conductul auditiv extern, dintr-un mix de secreții al glandelor sebacee, sudoripare și celulelor din piele. Rolul ei este de a menține canalul urechii curat și de a transporta mizeria, praful și alte particule mici afară din canalul urechii.
Sunt cazuri în care cerumenul se acumulează mai repede decât poate fi eliminat, şi atunci devine mai vizibil decât în mod normal. Dar trebuie să reţinem că cerumenul este natural, nu este mizerie şi este normal să se păstreze în ureche!

Ceara din urechi. Când reprezintă cerumenul o problemă

Atunci când urechea bebeluşului are prea mult cerumen, poate experimenta senzaţii precum:

  • Mâncărime
  • Auz slab
  • Durere de urechi
  • Zgomot ciudat în urechi.

Dar pentru că bebeluşul este prea mic să ne poată spune ce simte, trebuie să învăţăm “să citim” cerumenul. În mod normal, bebeluşii produc mult cerumen. Dacă acesta este normal, trebuie să aibă o culoare care variază de la gălbui ca mierea până la maron închis. Uneori, dacă cel mic este răcit sau face febră, secreţia ceruminoasă poate să devină mai abundentă şi de o culoare mai deschisă. Nu este motiv de îngrijorare, dar trebuie curăţat mai des.

În schimb, dacă scurgerea din ureche are o culoare roşie sau aspect purulent şi miros urât, trebuie să ne adresăm medicului. Mai mult, dacă suspectăm ca s-a format un dop, tot medicul ne poate fi de ajutor pentru îndepărtarea lui.

Ceara din urechi. Cum trebuie îngrijită

În niciun caz nu trebuie introduse corpuri străine precum beţişoarele de urechi. Timpanul se află mult prea aproape de intrarea în ureche la bebeluşi şi ţesuturile sunt foarte delicate la această vârstă. În plus, dacă deja s-a acumulat cerumen, vom agrava problema împingându-l in profunzime şi vom provoca infecţii.

Urechea bebeluşului trebuia curăţată cu un prosop umed şi cald, pe pavilion şi în jurul conductului auditiv, atât cât ne permite să o facem cu degetul. Dacă mai rămân urme de cerumen, nu trebuie îndepărtate. Se vor elimina singure, pe parcursul următoarelor zile.

În schimb, după vârsta de 6 luni se pot folosi picături care facilitează eliminarea cerumenului mult mai bland.

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!