Sari la conținut

Cele 10 porunci pentru igiena corectă a bebeluşului

Ai intrat de curând în lumea fascinantă şi plină de labirinturi a maternităţii? Îţi faci griji zi şi noapte cu privire la sănătatea şi la dezvoltarea noului membru al familiei? Vrei să ştii toate acele reguli de igienă, pentru a-ţi ţine bebeluşul departe de tot ceea ce înseamnă microbi? Atunci nu ar fi rău să citeşti cele 10 porunci pentru igiena corectă a bebeluşului:

Vaccinează-l corespunzător! - Vaccinurile sunt măsurile cele mai adecvate pentru imunizarea bebelușului. Există numeroase boli mortale, care trebuie să fie prevenite prin imunizarea în mod corespunzător a copilului. Consultă un medic pediatru pentru a conștientiza cât de importantă este această măsură privind imunizarea și momentul potrivit pentru a îi face diferite vaccinuri de imunizare bebelușului tău. Imunizarea joacă un rol major în menținerea copilul sănătos în această lume,  profitând de tehnicile moderne.

Spală-te pe mâini – Este foarte important ca ambii părinţi să se spele pe mâini, ori de câte ori revin la bebeluş după ce au făcut orice altceva. Când este nou născut, germenii dăunători îi pot provoca micuţului infecţii bacteriene care îi pot cauza diaree, răceală sau gripă. Nu spunem să îl creşti într-un bol de cristal, dar ai grijă să nu pui mâinile murdare pe el. Nici tu, nici altcineva!

Fă-i băiţă în fiecare zi – Ce atâta baie în fiecare zi? Doar nu se murdăreşte – întreabă adesea cei neimplicaţi direct în îngrijirea copilului. Dar trebuie să ştii că băița face mai mult decât să curețe corpului bebelușului – și chiar are nevoie de asta, pentru că transpiră zilnic, da mâncare pe el zilnic şi este atins de musafirii care uneori nu mai contenesc în a-şi face apariţia. Băița stimulează sistemul imunitar, îndepărtează uleiurile în exces de pe par și piele, curată cutele și pliurile corpului de toată murdăria și scamele adunate de peste zi. Plus că alină disconfortul din zonele cu iritaţie de scutec, dacă există așa ceva. De asemenea, apa caldă îl liniștește, îl relaxează și previne creșterea nivelului de adrenalină din organism – care l-ar putea împiedica să alunece cursiv într-un somn liniștit, stare în care să rămână cât mai mult peste noapte. Mai mult, momentul îmbăierii este o ocazie perfectă de relaționare pentru ambii părinți.

Taie-i unghiuţele - O parte din igiena propriu-zisă a bebelușului, care este uneori trecută cu vederea, este tăierea unghiilor. Dacă nu sunt corect tăiate, copilul se poate zgâria sau sub unghiuțe se pot ascunde germeni care ar putea duce la diferite tipuri de infecții. Folosește o unghiera cu colțuri rotunjite special creată pentru bebeluși și taie unghiile micuțului sau micuței de câte ori crezi că este cazul.

►Citeşte şi Cum tăiem corect unghiile bebeluşului

Curăţă-i urechile – Ai grijă să îi cureţi urechiuşele cu delicateţe. Mai mult, nu trebuie să introduci niciodată vestitele beţioşoare de bumbac în urechile micuţului, deoarece ar putea face o infecţie. Este important ca după fiecare băiţă să ai grijă să îţi scoţi apa din ureche, punându-l pe fiecare parte şi tamponând delicat cu un prosop moale deschiderea intrării în ureche, apăsând uşor pe proeminenţa din faţa urechii, spre obraz.

Curăţă-i buricul - Zona din jurul buricului nou-născutului, până când se vindecă locul unde a fost tăiat cordonul ombilical, trebuie să fie menținută uscată. De aceea, trebuie ca la băiță să îi acoperi zona cu pansament și îi lipeşti plasturi anti alergeni. După fiecare baie, dă-i jos bandajul şi curăţă-l bine cu un disc de bumbac îmbibat în alcool, apoi aplică pudra antisepctică.

Schimbă-i scutecele în mod regulat – Atunci când vorbim despre igiena copilului, schimbatul scutecelor la un interval scurt de timp este extrem de important. Pentru a evita apariția unor erupții cutanate sau infecții, cum ar fi dermatita de scutec, schimbă scutecul bebelușului cât mai des posibil sau imediat ce acesta a fost murdărit. Fetiţele necesită o îngrijire deosebită a organelor genitale, așadar curaţă zona din față spre spate, astfel încât bacteriile din scaun să nu fie introduse în vagin, deoarece acest lucru ar putea duce la o infecție de tract urinar. Uneori apar erupții cutanate, chiar dacă ai urmat pașii de curățare, însă pe piață sunt disponibile nenumărate tratamente, creme și loțiuni pentru a trata această problema comună. După ce schimbi scutecul, spală-te cât mai bine pe mâini.

Curăţă-i jucăriile şi suzeta (dacă foloseşte) – Nu înseamnă că dacă o jucărie arată curată şi este. Bebeluşii bagă adesea jucăriile în guriţă, motiv pentru care trebuie curăţate în permanentă. Cât despre suzetă, ai grijă să o sterilizezi, să o cureţi de bacterii cât mai des posibil.

Hidratează pielea bebeluşului – Pielea bebeluşului este foarte uşor predispusă la deshidratare, motiv pentru care trebuie să ai grijă să o îngrijeşti corespunzător! Ai grijă să aplici o cremă special concepută pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Ține copilul departe de infecțiile bacteriene folosind una sau două picături de loțiune antiseptică în apă pentru băița zilnică. Folosește scutece curate și haine din bumbac, pentru a evita iritarea pielii sau apartitia alergiilor. Mai mult, ingrijeşte-te de pielea capului bebeluşului.

►Citeşte şi 7 sfaturi pentru a avea grija de pielea bebelusului

Păstrează curăţenia în casă – Pentru ca bebeluşul să fie cât mai puţin expus la germeni, păstrează curăţenia în casă. Curăţă podeaua camerelor rând pe rând, ai grijă ca praful să fie în permanenţă şters, aşternuturile curate şi camerele aerisite. Cât despre bucătărie, curăţă ustensilele, în special cele cu care bebele ia contact, şi foloseşte un bun dezinfectat atât pentru această zonă, cât şi pentru baie. Ştim că este greu să faci toate astea, atunci când ai un nou-născut, însă nu ar strica să strigi după puţin ajutor! Cu siguranţă se găseşte o persoană să te ajute!

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!