Adesea, proaspetele mămici se îngrijorează la cele mai mici semne ale aparentelor imperfecțiuni, iar printre acestea cele mai frecvente sunt strănutul, sughițul și strabismul; sau, altfel spus, "cele trei S-uri". Trebuie să știm, însă, că acestea sunt absolut normale. Iată de ce:
Strănutul
Bebelușii strănută încă din burtică. Nu ai simțit niciodată cum strănută bebelușul pe vremea când era în pântece?
Puiul tău strănută din varii motive și de cele mai multe ori strănutul este benefic pentru că ajută la curățarea căilor respiratorii, prevenind astfel infecțiile.
Dacă în afară de strănut mai are și alte simptome, cum ar fi febra, ochi roșii și secreții nazale, este cazul să mergi la medicul pediatru.
Citește și: De ce strănută bebeluşii şi cum poţi reduce disconfortul?
Sughițul
Sughițul este la fel de normal ca și la adulți. Bebelușul strănută și sughite încă din pântecele mamei și se datorează imunității difragmei și a organelor interne. Sugițul nu are legătură cu faptul că puiului tău îi este frig.
Mai mult, trebuie să știi că sughițul nu este deloc dureros pentru copil și poate apărea la bebelușul care este prea stimulat. Agitația din jur, prea mulți stimuli solicitanți îl pot face pe micuț să înghită aer și să-i provoace sughițul. Ia-l în brațe, plimbă-l puțin și ajută-l să se calmeze.
Dacă puiul tău continuă să sughită mai mult de 10-15 minute, îl poți atașa la sân sau îi poți face mișcări circulare pe coloana vertebrală.
Strabismul
Ochii bebelușilor au o tendință normală de a devia câteodată, mai ales în primele luni de viață. Cu trecerea timpului, micuțul tău va învăța să își folosească ambii ochi corect, iar între 3 și 6 luni va fi capabil să își controleze mișcările ochilor.
Dacă observi că ochii bebelușului continuă să devieze sau să-și încrucișeze privirea, este recomandat să-i faci o vizită medicului.
Citește și: 6 probleme alarmante, dar normale pentru sănătatea bebelușului