Nou-născuții sunt de-a dreptul minunați! Sunt mici, au pielea fină, miros cu totul a fericire și a puritate. Cu toate acestea, deși ne par vulnerabili și de-a dreptul neajutorați, e bine să știm că ei se nasc cu câteva reflexe care îi ajută să treacă mai ușor peste etapa bebelușiei, deloc ușoară.
Spre exemplu, în primele secunde de viață, dacă mama îi pune micuțului sânul în gură, el vă începe automat să sugă. Dacă mai apoi îi pune degetul în pălmuță, el îl va prinde imediat. Sunt aproximativ 75 de reflexe în total, unele dintre ele putând fi testate imediat după naștere.
Citește și Problemele nou-născutului care nu trebuie să te îngrijoreze. Transformări prin care trece micuţul
Reflexul de a suge
Dacă ești deja mămică, probabil îți amintești cum, prima dată când ți-ai pus puiul la piept, a știut ce să facă de parcă a mai fost deja acolo, cu mult timp în urmă. Acesta este unul dintre primele reflexe care pot fi observate, la un nou-născut, reflex esențial pentru supraviețuire.
Reflexul de apucare
Ai observat că, dacă mângâi palma bebelușului, acesta va încleșta automat mânuța, încercând să te apuce? Reflexul acesta se numește de apucare și persistă până la 5-6 luni. Un reflex similar are loc și la picioare și durează ceva mai mult: primele 9-12 luni din viața bebelușului.
Reflexul Moro
Reflexul Moro, cel mai greu de intuit, este de fapt o reacție automată din partea nou-născutului, reacție care se declanşează în urma unei mişcări rapide sau a unui zgomot brusc. Bebelușul își dă capul pe spate, își întinde picioarele și brațele, țipă și apoi își strânge brațele și picioarele pe lângă corp. Chiar și propriul lui plâns îi poate declanșa unui nou-născut reflexul Moro. Acesta dispare, de obicei, în primele 12 săptămâni de viață sau cel mai târziu până când bebelușul împlinește 6 luni. Reflexul poartă denumirea medicului pediatru austriac Ernst Moro, care l-a descris pentru prima dată în 1918.
Reflexul de mers
Reflexul de mers nu presupune că nou-născutul știe să meargă, ci doar că, dacă va fi susținut de sub axile, va schița câteva mișcări ca de mers, încercând să pășească dacă tălpile vor atinge o suprafață. Aceste mișcări reflexe nu au de-a face cu mersul propriu-zis și dispar, cel mai adesea, după primele 2 luni de viață, cu mult înainte ca bebelușul să înceapă să facă primii pași.
Reflexul de „spadasin”
Reflexul de „spadasin” se observă când nou-născutul este pe spate. Dacă i se întoarce capul într-o parte, brațul și piciorul de pe partea spre care privește se întind, iar celălalt braț și piciorul corespunzător sunt îndoite. Acest reflex îl ajută pe nou-născut să nu se rostogolească și, în același timp, să își poată examina mânuța. Reflexul mai este cunoscut în literatura de specialitate și ca reflexul Magnus și Klein.