Sari la conținut

Cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii, în primul an de viaţă al copilului

Dacă şi tu ai devenit părinte de doar câteva luni, îţi spunem doar atât: te descurci de minune! Încetează să te mai învinovăţeşti mai tare decât ar trebui, pentru că nimeni nu este infailibil; cu atât mai puţin tu, care eşti de-abia la începutul carierei de părinte.

Este important să ştii care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac mămicile şi tăticii, în primul an de viaţă al copilului, pentru că astfel le vei putea evita mai uşor.

Îşi fac prea multe griji – Da, aceasta este principala greşeală pe care o fac prinţii, în primul an de viaţă al copilului: „oare nu plânge prea mult?”, „Sau poate prea puţin?”, „Oare de ce doarme doar atât?”, „Oare nu doarme prea mult?”. Din păcate, în loc să se bucure de primul an al puiuţului, îl irosesc făcându-şi greşeli din nimic. Ştim, e normal să nu ştii prea bine ce să faci, când o viaţă stă chiar în mâinile tale, dar puţină relaxare nu strică! Respiră, detaşează-te uşor şi încetează să te mai învinovăţeşti, dacă faci greşeli! Bebeluşii sunt mult mai puternici decât am crede noi şi răspund mult mai bine în mâinile unui părinte relaxat.

Mămicile cred că laptele vine natural. Sau dacă nu, renunţă – Da, alăptarea este proces natural, dar acest lucru nu înseamnă că este şi uşoară. În multe dintre cazuri, lactaţia trebuie stimulată. Mai mult decât atât, o proaspătă mămică se poate confrunta cu o mulţime de probleme, atunci când alăptează. Important este să nu se dea bătută, să se informeze şi chiar să consulte medicul specialist, pentru a-l putea alăpta cât mai mult pe micuţ.

►Citeşte şi Dificultăţi în alăptare – cu ce probleme se poate confrunta o proaspătă mămică

Trec la diversificare prea devreme sau prea târziu - Diversificarea reprezintă introducerea mâncării solide în alimentaţia sugarului. Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Academia Americană de Pediatrie, recomandă iniţierea diversificării la vârsta de aproximativ 6 luni, ca mâncare complementară pe lângă laptele de mamă, şi la aproximativ 5 luni la copiii alimentaţi cu formulă de lapte praf. Sunt situaţii când diversificarea poate fi iniţiată mai devreme (de exemplu creştere în greutate nesatisfăcătoare sau prea accelerată, constipaţie) sau mai târziu (de exemplu afecţiuni acute care contraindică iniţierea diversificării). Se recomandă să nu se înceapă diversificarea mai devreme de 17 săptămâni sau mai târziu de 27 săptămâni de viaţă. Introdusă prea devreme, diversificarea poate avea drept efecte înecarea bebeluşului şi creşterea prea mare în greutate, iar începută prea târziu îi poate încetini creşterea şi poate cauza deficienţă de fier.

Trezesc copilul în timpul nopţii, pentru a-i da să mănânce – Deşi recomandările generale sunt de obicei de a nu lăsa nou-născutul să doarmă mai mult de 3-4 ore fără să fie hrănit, nu este necesară trezirea completă a acestuia, pentru a fi alăptat/hrănit cu biberonul. Micuţul poate fi alimentat şi în timp ce doarme. Conform studiilor cercetătoarei Suzanne Colson, nou-născuţii, chiar şi cei prematuri, se hrănesc foarte bine şi în timpul unui somn uşor. Asigură-te că micuţul nu este înfăşat sau îmbrăcat prea gros (ceea ce îi provoacă somnolenţă) şi aşează-l lângă tine. Dacă prezintă mişcări ale globilor oculari, ale gurii sau orice fel de mişcări, înseamnă că este în somnul activ (somnul REM), aşa că este un moment potrivit pentru a-l pune la san.

►Citeşte şi  Diversificarea alimentației la bebeluși. Recomandări avizate de specialist

Vaccinare, nevaccinare?  - Imunizarea îl protejează pe copilul vaccinat, dar şi pe cei din jurul lui, de bolile care le pot pune viaţa în pericol. Din păcate, foarte mulţi părinţi iau decizia de accepta sau de a refuza imunizarea pe baza opiniilor unor neavizaţi, opinii care ajung foarte uşor în mediul online, accesibil oricui. Părinţii trebuie să ştie că beneficiile vaccinării depăşesc cu mult orice efect advers care poate apărea.

►Citeşte şi Scrisoare către părinţii cărora le este teamă să îşi vaccineze copilul
►Citeşte şi Nu iti vaccinezi copilul, dar pe riscul cui?

Uită că bebeluşul lor este unic – Da, trebuie să ţinem cont de pragurile de dezvoltare, dar nici nu trebuie să uităm că fiecare copil este unic. Unul va începe să meargă la 9 luni, altul la 15. Adesea, mamele fac greşeala de a-şi compara copilul cu un alt copil, fapt ce nu are ca efect decât accentuarea stresului personal şi nu numai: copilul va empatiza cu mămica stresată şi agitată.

Nu pun mereu copilul în scaunul de maşină! – Nu, nu, nu! Copiii nu trebuie niciodată transportaţi cu maşina fără să fie puşi în scăuneul special. Deşi ne este greu să spunem asta, foarte mulţi copii îşi pierd viaţa în accidentele de maşină, întocmai din acest motiv: nu sunt puşi în scaunele lor.

►Citeşte şi Secretul meu pentru a convinge copilul să stea în scaunul de mașină
►Citeşte şi Scaunul auto pentru copii nu este o fiță!

Nu prind copilul în centurile scăunelului de masă, când îi dau să mănânce – Dacă există centuri, cu siguranţă nu sunt puse degeaba. Copiii nu pot sta liniştiţi la masă, iar riscurile să cadă de la o înălţime mare sunt crescute. Aşa că, pune copilului centura, de fiecare dată când stă la masă!

►Citeşte şi Centurile de siguranță la scaunele de masă nu sunt de decor!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!