Sari la conținut

Cele mai neobişnuite cauze şi simptome ale stresului la bebeluşi

Bebeluşul tău iubeşte nopţile albe? Sunt dese momentele în care plânge incontrolabil? Atunci poate ar trebui să iei în calcul varianta în care cauza acestor comportamente o reprezintă stresul. Da, ai citit bine, şi bebeluşii pot fi stresaţi! Chiar dacă noi simţim că bebeluşul este cel mai bun medicament anti stres, chiar şi el poate suferi de boala secolului XXI.

Ce îl determină pe un bebeluş să fie stresat şi, mai ales, cum recunoaştem simptomele stresului?

Cauzele stresului la bebeluşi

Disconfort fizic – Disconfortul fizic cauzat de durere, oboseală, frig, cald, suprastimulare reprezintă cel mai frecvent motiv pentru care bebeluşul este stresat. Mai mult, bebeluşul se poate stresa că nu poate trage cum trebuie din sân şi că nu poate înghiţi.

► Citeşte şi 6 moduri geniale prin care să îţi linişteşti bebeluşul, când plânge

Companie neplăcută – Pare că bebeluşul nu ştie prea multe din lumea aceasta în care tocmai a intrat, dar ştie să observe chipuri. De aceea, el iubeşte să privească o faţă familiară, expresivă, plăcută… şi să audă o voce cunoscută, caldă. De aceea, bebeluşul unei mame depresive este mai stresat, plânge mai des, se simte adesea inconfortabil. 

Mediul în care trăieşte – Dacă este să privim prin prisma nou-născutului care brusc s-a trezit într-un mediu cu totul diferit față de ce a cunoscut el în cele nouă luni de gestație şi este aruncat într-un mediu agitat, zgomotos, luminos, atunci înţelegem de ce stresul poate fi pus pe seama mediului înconjurător. Bebeluşul are nevoie de linişte, de stabilitate, de rutină.

Neglijenţă din partea mamei – Bebeluşii pot deveni stresaţi, dacă nu primesc suficientă atenţie din partea mamei. Nivelul de cortisol (hormonul stresului) creşte în momentele în care se simte ignorant de mamă, iar aceste poate dăuna nu doar stării copilului, ci şi imunităţii lui. De aceea, un bebeluş are nevoie de toată atenţia şi grija mamei, pentru a fi nu doar relaxat şi fericit, ci şi sănătos.

Sursa foto: Pexels

Cum recunoaştem semnele stresului la bebeluş?

Are mişcări ciudate – Dacă bebele îşi strange picioruşele şi îşi arcuieşte spatele în timp ce plânge înseamnă că este stresat. Îl poţi calma luându-l în braţe.

Plânge necontrolat – Plânsul incontrolat este un alt semn al stresului la bebeluş. Această manifestare poate apărea din cauza mediului înconjurător instabil şi al companiei neplăcute.

Nu doarme – Dacă atunci când ar trebui să doarmă bebeluşul alege să plângă şi să ţipe, atunci ar trebui să iei în considerare stresul.
Refuză contactul vizual – Faptul că bebele refuză să stabilească un contact vizual cu tine este tot semn al stresului.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!