Sari la conținut

Cele mai uimitoare lucruri despre creierul bebelușului

Cu toții știm că bebelușii sunt drăguți și numai buni de pupat și smotocit, însă este dificil să stabilim și cât de inteligenți sunt pentru că nu putem măsura cunoștințele lor conform standardelor de dezvoltare a creierului adulților.
Cu toate acestea, creierul bebelușilor se dezvoltă atât de rapid, încât este pur și simplu consolidat în primii trei ani.

Un făt de 4 săptămâni formează noi neuroni în proporție de 250.000 în fiecare minut, iar până când copilul va avea 3 ani, creierul lui va atinge 80% din volumul adult și va procesa aproape 1000 de miliarde de conexiuni între neuroni.

Iată cele mai uimitoare lucruri despre creierul bebelușului:

Bebelușii se nasc cu cei mai mulți neuroni pe care îi vor avea vreodată

Presupunând o dezvoltare normală, un copil sănătos va ieși din pântece cu 100 de miliarde de neuroni, aproape de două ori mai mulți neuroni decât adulții, într-un creier care are jumătate din dimensiune. Acest număr masiv de neuroni este necesar pentru cantitatea imensă de învățare pe care un bebeluș trebuie să o aibă în primul său an de viață. În timp ce volumul creierului se va dubla începând cu vârsta de 3 ani, nu toți acei neuroni vor fi păstrați; diminuarea sinaptică are loc pe măsură ce un copil crește, în care creierul scapă de conexiunile sinaptice mai slabe în favoarea celor mai puternice.

Citește și: 10 alimente care stimulează dezvoltarea creierului bebelușului

Cea mai mare parte din energia micuțului este concentrată în creier

Ca urmare a dezvoltării rapide a creierului, 60% din energia metabolică a bebelușului (în principal consumul de glucoză) este folosit pentru dezvoltarea în curând a ceea ce înseamnă creierul masiv. În schimb, creierul unui adult folosește doar aproximativ 25% din energia metabolică a organismului.

Creierul bebelușului se pregătește pentru vorbit încă din uter

Un studiu efectuat la Universitatea din Washington a arătat activarea părților motorii ale creierului bebelușilor asociate cu aspectele fizice ale vorbirii - zona creierului numită aria lui Broca și cerebelul - înainte de a începe să vorbească. Creierul stabilește o bază de tranziție într-un proces cunoscut sub numele de „analiză prin sinteză”, în care prezice mișcările motorii care vor fi necesare pentru a vorbi și se pregătește să facă acest lucru.

Creierul copilului bilingv are funcție executivă mai bună

Nu numai că bebelușii sunt capabili de la naștere să învețe orice limbă, însă acei bebeluși cărora li se vorbește în mod regulat în două sau mai multe limbi au o funcție executivă mai bună pe viitor, în special capacitatea de a controla atenția asupra caracteristicilor perceptuale sau reprezentative ale unei probleme. Cu alte cuvinte, copiii bilingvi au o capacitate de concentrare sau o atenție mai bună, ceea ce înseamnă o bună performanță școlară și profesională.

Citește și: Bebelușii isteți au nevoie de mai puțin somn și se trezesc în timpul nopții, spun studiile

Creierul bebelușului are capacitatea de a prefera mirosul mamei

O mare parte a legăturii bebeluș-mamă în primele zile este determinată de miros și atingere, mai precis de hormonul de legătură - oxitocină, care poate induce un sentiment de euforie și iubire. Studiile au arătat că bebelușii sunt atrași de mirosul propriului lichid amniotic, care îi ajută să găsească mamelonul mamei lor. Un studiu a arătat chiar că bebelușii alimentați cu lapte formulă preferă încă mirosul sânului mamei lor decât cel al formulei până la două săptămâni după naștere.

Hipotermia poate proteja creierul nou-născutului

Un nou studiu efectuat la Spitalul de Copii din Los Angeles asupra nou-născuților tratați pentru encefalopatia hipoxic-ischemică (HIE) - care apare atunci când creierul este privat de un aport adecvat de oxigen - a constatat că inducerea hipotermiei printr-o răcire țintită a creierului a avut un efect neuroprotector.

Fără tratament, acești bebeluși dezvoltă adesea paralizie cerebrală sau alte complicații severe care afectează până la 1 milion de bebeluși în întreaga lume. Studiul a descoperit că hipotermia funcționează prin reducerea metabolismului energetic, dar a redus și sinteza glutamatului și a altor neurotransmițători excitatori.

Sursa




 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!