Ciupercile au un profil nutrițional unic, iar pe lângă faptul că fac parte din dieta omului de secole, ele sunt utilizate și în scopuri medicinale. Înainte de a-i oferi bebelușului tău acest aliment, trebuie să alegi cu atenție ce fel de ciuperci să îi dai pentru consum.
Există aproximativ 2.000 de specii diferite de ciuperci comestibile. Dintre acestea, cea mai populară specie comestibilă este Agaricus bisporus.
Ciupercile în alimentația bebelușului. Este sigur ca bebelușii să mănânce ciuperci?
Este sigur ca bebelușii să mănânce ciuperci, însă doar dacă le cumperi dintr-un supermarket. Soiurile de ciuperci sălbatice pot cauza disconfort bebelușului, în timp ce unele dintre ele îi pot pune viața în pericol.
► Citește și: Broccoli – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă
Ciupercile în alimentația bebelușului. La ce vârstă poate mânca bebelușul ciuperci?
Nu există recomandări clinice cu privire la momentul în care bebelușul poate mânca ciuperci. În general, ciupercile sunt administrate bebelușilor care au împlinit deja 6 luni. Cu toate acestea, unii părinți ar putea dori să aștepte până ce bebelușul împlinește 10-12 luni, pentru a introduce acest aliment în dieta micuțului.
Este indicat să consulți un medic pediatru înainte de a-i oferi ciuperci bebelușului.
► Citește și: Lintea – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă
Nu-i da bebelușului niciodată ciuperci crude. Ele nu trebuie consumate, în variantă brută, de nimeni, indiferent de vârstă, deoarece pot provoca disconfort și au un risc ridicat de otrăvire.
Ciupercile în alimentația bebelușului. Valorile nutriționale ale ciupercilor
Ciupercile sunt foarte apreciate pentru gustul lor și pentru compoziția nutrițională unică.
Ele conțin următoarele:
- 80-90% apă
- 8-10% fibre dietetice
- 12-35% proteine
- Vitamina C, B1, B2, B3, B9
- Minerale: potasiu, sodiu, fosfor
Ciupercile în alimentația bebelușului. Beneficiile ciupercilor
Gama largă de nutrienți din ciuperci oferă următoarele beneficii pentru sănătate:
Imunitate
Ciupercile au proprietăți de întărirea sistemului imunitar. Aceste proprietăți sunt atribuite compușilor bioactivi, cum ar fi polizaharidele (beta-glucan), triterpenoidele și mineralele prezente în acest aliment. Compușii din ciuperci sunt cunoscuți pentru stimularea imunității înnăscute și dobândite, prin activarea diferitelor tipuri de celule ale sistemului imunitar.
► Citește și: Spanacul – când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă
Sănătatea inimii
Fibra fermentabilă beta-glucan este o formă de fibră dietetică solubilă care a fost puternic legată de îmbunătățirea colesterolului și de stimularea sănătății inimii și oligozaharide ce funcționează ca prebiotice. Conținutul prebiotic îmbunătățit al dietei stimulează creșterea microbiotei benefice care ar putea ajuta la atenuarea obezității și cancerului, pe termen lung.
Efecte antioxidante
Studiile au arătat că ciupercile au efecte antioxidante atunci când sunt consumate în mod regulat. Polizaharidele prezente în ciuperci sunt atribuite efectelor sale antioxidante. Pe lângă polizaharide, ciupercile au diverse vitamine, minerale și ergotioneină - aminoacid esențial ce conține sulf, care are efecte antioxidante.
► Citește și: Alimentația copiilor, marea provocare a părinților
Efecte antiinflamatoare
Prezența compușilor bioactivi precum polizaharide, proteoglicani, terpenoizi, compuși folici, steroizi și lectine sunt atribuite proprietății antiinflamatoare ale ciupercii.
Efecte hepatoprotectoare
Diverse studii arată posibile efecte hepatoprotectoare ale ciupercilor. Studiile validează și utilizarea ciupercilor în medicina populară. Astfel, adăugarea ciupercilor în dieta bebelușului ar putea menține ficatul sănătos, pe termen lung.
► Citește și: Diversificarea alimentației la bebeluși. Recomandări avizate de specialist