Sari la conținut

Co-sleepingul: pro sau contra? Adevărul despre riscurile co-sleepingului

Subiectul co-sleepingului (dormitul împreună cu bebelușul) poate fi o provocare pentru orice părinte. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă părinților să doarmă în aceeași cameră cu bebelușul, dar nu în același pat cu el. Un studiu din 2013 a raportat că 45% dintre părinți spun că au dormit împreună cu copilul lor, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Unii părinți cred că presupusele beneficii ale co-sleepingului depășesc riscurile cunoscute, în timp ce alți părinți dorm în același pat cu bebelușul fie din comoditate, fie din dorința de a dormi mai mult.

► Citește și: Cum învățăm copilul să doarmă singur

Co-sleepingul este asociat cu un risc crescut de deces accidental la bebeluși. AAP afirmă că părinții nu ar trebui să doarmă cu bebelușul în același pat, deoarece există riscul de sufocare, sindromul morții subite a sugarului (SIDS) și alte accidente. Mai mult, o analiză din 2021 privind riscurile co-sleepingului de la Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor din Marea Britanie a constatat că riscurile sunt mai mari atunci când:

  • Dormitul cu bebelușul în același pat se face pe o canapea și nu pe un pat
  • Copilul are sub 98 de zile
  • Dacă adultul a consumat alcool
  • Dacă adultul a fumat
  • Acolo unde un bebeluș doarme, indiferent dacă doarme împreună cu un părinte sau singur, are un impact semnificativ asupra siguranței lui. De exemplu, nou-născutul poate ațipi în locuri periculoase precum canapea, un fotoliu sau o altă suprafață moale, care poate crea buzunare de aer care îi îngreunează respirația.

„Dacă știi că există posibilitatea ca să adormi în timpul alăptării, hrănește-ți copilul pe pat și nu pe o canapea sau un fotoliu”, spune Lori Feldman-Winter, FAAP, membru al grupului.

► Citește și: Ar trebui bebelușii să doarmă în aceeași cameră cu părinții lor?

Dezavantajele co-sleepingului

Copilul nu va putea adormi fără tine

A avea mereu un părinte la culcare poate deveni o puternică „asociere de declanșare a somnului”. Copiii ar trebui să învețe cum să adoarmă fără un părinte în apropiere.

► Citește și: Cum să renunți la co-sleeping: ghid pentru fiecare vârstă

Copilul poate dezvolta comportamente anxioase

Pe lângă asocierea de declanșare a somnului, unii copii pot adormi doar dacă sunt mângâiați sau ținuți de mână.

Calitatea somnului tău poate avea de suferit

Există multe familii în care, cel mai adesea, tatăl doarme într-o cameră separată de mamă și copil. În astfel de situații, mama devine epuizată, iar somnul îi este perturbat.

► Citește și: Când și de ce nu este recomandat co-sleepingul

Relația cu partenerul poate avea de suferit

Pentru multe cupluri cu copii, serile sunt singurul moment în care cei doi pot fi împreună. Cu toate acestea, când trebuie să împarți patul și cu copilul, te separi fizic de partenerul tău.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!