Colicile nu reprezinta o boala, ci sunt unul din fenomenele care apar aproape la toti sugari, dupa prima saptamana de viata si este o reactie la adaptarea organismului la alimentatie.
Simptome colicilor sunt clare. Copilul plange, aparent fara motiv, desi este curat si hranit, se inroseste la fata, se contracta, este agitat, se misca continuu si nu poate dormi. Daca elimina gaze se relaxeaza pentru un timp, dar reinceapa sa planga. Ceea ce este important de stiut este ca fiecare copil este diferit si ca unii sunt mai sensibili si, in consecinta vor plange mai mult.
Cauzele colicilor nu sunt inca cunoscute exact. Oricum ele sunt consecinta unui cumul de factori de la intoleranta la lactoza, la un sistem digestiv nedezvoltat, de la aerul inhalat in timpul suptului, la alimentatia mamei care alapteaza, de la temperamentul bebelusului, la calitatile laptelui matern.
Trebuie spus ca toti copii au colici, indiferent de felul in care sunt alimentati, natural sau artificial. Pe de alta parte nu se stie de unii bebelusi nu au colici, in timp ce altii trec prin acest canon.
Teoretic, alimentatia mamei nu are legatura cu aparitia colicilor, practic insa alimentele care produc flatulenta la adulti, pot avea acelasi efect si la bebelusi, motiv pentru care femeile care alapteaza trebuie sa evite alimentele precum fasolea uscata, mazarea, bauturile acidulate sau dulciurile concentrate (ciocolata).
Cum il calmezi copilul care are colici
Sunt utile medicamente pe baza de simeticona care actioneaza prin absorbtia gazelor din intestin si a lichidului in exces. De asemenea se pot administra medicamente pe baza de plante sau ceaiuri, insa nu cantitati mari. Sunt utile compresele caldute aplicate pe burtica, masajul in sesul acelor de ceasonic pe burtica, baile caldute. Este util daca micutul este tinut in pozitie verticala, si daca este plimbat pana cand da aerul afara, scrie kidshealth.org.
Si un ultim sfat: nu lasa copilul sa planga, si nu-l pacali lasandu-l sa suga suzeta.
Articole relationate
Primul sezon rece al bebelușului: Ghid de îngrijire
Iarna aduce o mulțime de provocări pentru proaspeții părinți, mai ales dacă este primul sezon rece al bebelușului. De la temperaturile scăzute la aerul uscat din...
Cum să ai un revelion special acasă cu soțul și bebelușul
Revelionul, până nu demult sinonim cu petreceri strălucitoare și zgomotul artificiilor, capătă un farmec nou atunci când ai un bebeluș. Noaptea dintre ani devine o...
Alternanța ovarelor: mit sau realitate? Cum te poate ajuta să înțelegi acest proces dacă încerci să concepi
Ciclul menstrual este unul dintre cele mai fascinante și complexe mecanisme ale corpului feminin. Una dintre întrebările care apare adesea este dacă ovarele...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu