Colostrul este lichidul gălbui secretat de sâni, pe care femeile încep să-l aibă la sfărșitul sarcinii și după naștere. Producția de colostru se realizează atunci când glandele mamare se pregătesc să genereze lapte, care va servi drept hrană exclusivă pentru bebeluș în primele șase luni de viață.
La început, sunt secretate doar câteva picături de colostru. Totuși, acesta nu este un motiv de îngrijorare, deoarece, în primele zile, bebelușii au nevoie de o cantitate mică de colostru. Deși este produs în cantități mici, colostrul este foarte bogat în nutrienți, proteine și minerale.
Beneficiile colostrului
Colostrul este foarte important pentru bebeluș, în primele zile după naștere. Împreună cu laptele matern constituie baza alimentației necesare pentru această etapă importantă a vieții bebelușului.
Iată câteva beneficii pe care le oferă colostrul:
- Este o sursă excelentă de vitamine, minerale și calorii. Aproape toți nutrienții de care are nevoie un bebeluș în primele zile se găsesc în colostru.
- Oferă protecție împotriva bolilor.
- Stimulează primul scaun al bebelușului, cunoscut sub numele de meconiu. Meconiul este un scaun verde închis, compus din celulele epiteliale ale intestinelor, apă, lichid amniotic și bilă.
Colostrul este o sursa necesară de nutrienți pentru bebeluș, în primele zile după naștere. Ce conține colostrul de este atât de special?
Colostrul conține:
- Aminoacizi care sunt esențiali pentru metabolismul celular.
- Imunoglobuline ce permit organismului să se apere împotriva infecțiilor și a altor amenințări.
- Vitamine, proteine și grăsimi naturale.
- Citokinele care conțin antivirale și joacă un rol important în dezvoltarea articulațiilor.
Colostrul conține multe alte elemente care sunt importante pentru diferite funcții. De asemenea, joacă un rol important atunci când vine vorba de creșterea și imunitatea bebelușului.