Deşi este un proces natural, alăptarea nu este deloc uşoară, aşa cum ar părea la prima vedere. Foarte multe mămici se confruntă cu o mulţime de probleme care, treptat, ajung chiar să le determine să se dea bătute.
Probleme care pot apărea în alăptare
Printre problemele care pot apărea în timpul alăptării, se numără:
Mastita - Reprezintă infecţia microbiană a glandei mamare şi este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot pot afecta mămicile care alăptează.
Angorjarea sânilor - Potrivit statisticilor, angorjarea sânilor reprezintă a doua cauză ca și frecvență de oprire a alăptării de către mamă mai devreme decât era planificat şi se caracterizează prin sân tare, uneori roşu, dureros, însoțit de febră moderată.
Mameloane dureroase – Se caracterizează prin durere la prinderea mamelonului de către bebeluş, durere pe parcursul întregii alăptări (ataşare incorectă sau introducerea biberonului), durere cu senzaţie de arsură sau durere în mănunchi de ace (micoza), durere după supt, la ieşirea mamelonului din gura bebeluşului (sindrom Raynaud), sângerare. Cele mai frecvente cauze sunt poziţionarea incorectă a copilului la sân şi biberonul introdus în primele săptămâni de viaţă.
► Citeşte şi Remedii naturale pentru tuse la copiii mici
Comprese naturale:
Comprese calde şi reci – Atât compresele calde, cât și cele reci, sunt utile în tratarea mastitei. În timp ce cea caldă reduce inflamația și ameliorează durerea, cea rece ajută la blocajul creat, îmbunătățind circulația sanguină și ajutând fluxul de lapte.
Cum se face: înfăşoară o sticlă de apă fierbinte, într-o prosop subțire, și câteva cuburi de gheață în altul. Aplică compresa caldă pe sân timp de 10-15 minute, iar apoi aplic-o pe cea rece timp de 5 minute. Repetă de 2-3 ori, ori de câte ori ai nevoie.
Cartofi - Principalul ingredient folosit în bucătărie, cartoful este a patra sursă de energie alimentară, după orez, grâu şi porumb. Crud, fiert, copt sau prăjit, acesta are numeroase beneficii asupra sănătăţii noastre, fiind un leac la îndemână pentru diverse afecţiuni.
Cum se face: Feliază un cartof și înmoaie feliile în apă, 15-20 minute. Așează apoi cartofii uzi pe zona afectată timp de 15-20 minute, aruncă apoi feliile și înlocuiește-le cu unele proaspete. Repetă de 3 ori într-o oră, apoi, după o scurtă pauză, repetă procedura.
Frunze de varză – Frunzele de varză par a fi remediul minune în tratarea multor probleme, reprezentând un remediu calmant şi pentru sânii inflamați. Mai mult decât atât, frunzele de varză ajută la ameliorarea angorjării sânilor și la canalele înfundate.
Cum se face: Pune câteva frunze în frigider pentru aproximativ jumătate de oră. Scoate apoi câte o frunză rece, aplic-o pe sânul infectat, iar când frunza ajunge la temperatura camerei, înlocuiește-o cu alta rece. Efectuează procedura în mai multe reprize, până când se ameliorează complet durerea.
Pătrunjel - Pătrunjelul are multiple calităţi şi contribuie la vindecarea a diverse boli,fiind foarte eficient şi în tratarea durerilor de sâni.
Cum se face: Așază o mână de frunze de pătrunjel într-o bucată de bumbac și leag-o strâns. Pune-o apoi într-un ibric cu apă și lasă să infuzeze 10-15 minute. Aplică pătrunjelul fierbinte (proaspăt) ca o cataplasmă sau folosește-l pe cel uscat în compresă, pentru a ameliora durerile de sâni.
Oţet de mere – Oţetul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care nu doar că ajută la reducerea inflamației, ci şi combate infecția, împiedicând răspândirea ei.
Cum se face: Pune într-o sticluţă 1/3 oțet de mere și 2/3 părți apă caldă. Aplică soluția pe zona afectată folosind un tampon de bumbac și las-o să acționeze timp de 15 minute, apoi curăță cu apă caldă. Repetă de 2-3 ori pe zi până când infecția dispare.