In perioada de dupa nastere laptele matern se formeaza din plin, mult peste nevoile si cerinta bebelusului. De aceea, multe dintre mamici ar dori sa-si poata conserva laptele, pentru a-l putea folosi in cazuri diferite: intoarcerea la lucru, o calatorie mai lunga sau atunci cand va fi necesar.
Daca aveti obiceiul sa va goliti sanii cu o pompa speciala, iata cateva sfaturi pentru a conserva laptele in frigider, daca e consumat in ziua urmatoare, sau in congelator:
- in frigider, trebuie pastrat in biberoane sau in recipiente din plastic, daca va fi folosit in urmatoarele 24 de ore,
- in congelator, nu are importanta ce recipient folositi.
Durata de conservare
1. La temperatura camerei
- colostrul (laptele ce se formeaza in primele 6 zile de la nastere) se pastreaza timp de 12 ore,
- laptele matur se poate tine timp de 6 ore la o temperatura de 25° C si cateva ore in plus la o temperatura mai scazuta ( pana la 24 de ore la 15° C).
2. La frigider
- laptele matur se conserva 24 de ore intr-un recipient din plastic.
3. La congelator
- Laptele se pastreaza 2 saptamani in compartimentul de congelare,
- Intr-un congelator separat, in care temperatura este constanta la -18° C, laptele poate fi tinut pana la 6 luni.
Puteti folosi orice recipient din plastic, sticla sau punga speciala pentru congelare.
Incalzirea laptelui
Curatati-va mainile inainte de orice operatie.
Nu recongelati niciodata un lapte care a fost decongelat!
Reincalziti laptele sub jetul de apa calda sau la bain-marie daca a fost congelat.
Atentie: Nu folositi niciodata cuptorul cu microunde, deoarece distruge anumite componente ale laptelui.