In perioada de lactatie, exista momente in care laptele matern se formeaza din plin, mult peste nevoile bebelusului. De aceea, poti lua in calcul conservarea laptelui matern, pentru a-l putea folosi in cazuri diferite: intoarcerea la lucru, o calatorie mai lunga sau atunci cand va fi necesar.
Ca sa poti conserva laptele matern ai nevoie de o pompa speciala si de cateva sfaturi pentru a conserva laptele in frigider, daca e consumat in ziua urmatoare, sau in congelator:
- In frigider, trebuie pastrat in biberoane sau in recipiente din plastic, daca va fi folosit in urmatoarele 24 de ore
- In congelator, nu are importanta ce recipient folositi, dar trebuie sa folosesti o solutie care sa-ti dea posibilitatea sa folosesti o cantitate de lapte corespunzatoare. Nu poti sa folosesti recipiente prea mari. O solutie o reprezinta pungile de plastic sau vase de dimensiuni potrivite, sterile. Exista pungi de plastic speciale pentru laptele matern.
Durata de conservare
- La temperatura camerei laptele se pastreaza timp de 3 ore.
- La frigider, 24 de ore intr-un recipient din plastic.
- La congelator (cu temperatura mai mare de -18 grade), doua saptamani in compartimentul de congelare.
- In congelator separat, unde temperatura este constanta de -18° C, laptele poate fi tinut timp de sase luni.
Uimitoarele calitati ale laptelui matern
Incalzirea laptelui
1. Curatati-va mainile inainte de orice operatie.
2. Nu recongelati niciodata un lapte care a fost decongelat!
3. Reincalziti laptele sub jetul de apa calda sau la bain-marie daca a fost congelat. Nu folositi niciodata cuptorul cu microunde, deoarece distruge anumite componente ale laptelui.