Sari la conținut

Consumul de antibiotice poate crește riscul apariției alergiilor alimentare și al obezității

Așa cum probabil știi deja, antibioticele sunt medicamente utilizate pentru combaterea infecțiilor bacteriene. Deși aceste medicamente pot salva chiar viața, ele pot avea, de asemenea, efecte secundare grave, mai ales atunci când sunt administrate bebelușilor. Antibioticele nu numai că ucid bacteriile care cauzează infecțiile, ci și alte bacterii care sunt importante pentru digestie, creștere și sistem imunitar.

Se știe că expunerea timpurie la antibiotice perturbă microbiota intestinală, care joacă un rol crucial în funcția sistemului imunitar al organismului și în prevenirea bolilor, cum ar fi obezitatea și bolile inflamatorii intestinale. Acum, un nou studiu publicat în jurnalul mBio a indicat că expunerea la antibiotice în uter și în prima parte a vieții, prin intermediul mamelor care alăptează, poate duce la o pierdere ireversibilă a celulelor T reglatoare în colon și poate slăbi răspunsul imun al copilului la alergii, după doar șase luni.

► Citeşte şi: Studiu: bebelușii născuți toamna au un risc mai mare de a dezvolta alergii

Celulele T sunt unele dintre celulele albe importante din sânge, care joacă un rol cheie în răspunsul imun adaptiv, ajutând la distrugerea agenților patogeni specifici. Microbiota intestinală produce acizi grași cu lanț scurt care reglează celulele T.

Martin Blaser de la Universitatea Rutgers și echipa sa au folosit un șoarece, pentru a vedea cum expunerea fatală și nou-născutul la antibiotice prin intermediul mamei afectează dezvoltarea sistemului imunitar. Ei au descoperit că expunerea la antibiotice în săptămânile dinaintea și după naștere, perioadă în care comunitățile microbiene sunt predispuse la perturbări, a compromis capacitatea descendenților de a genera un grup de celule T CD41 în colon, rezultând probleme pe termen lung. Consecințele persistă la maturitate, compromițând capacitatea organismului de a opri răspunsurile alergice, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, au observat aceste efecte doar asupra colonului și nu la plămâni, tractul gastro-intestinal superior sau splină.

Antibioticele și riscul obezității la copii

Un studiu din 2018 a concluzionat că administrarea de antibiotice bebelușilor și copiilor mici poate crește riscul de obezitate. Cercetătorii au descoperit că micuților cărora li s-au dat antibiotice în primii doi ani de viață au șanse de obezitate cu 26% mai mari decât celorlalți copii cărora nu li s-au administrat antibiotice.

► Citeşte şi: De ce tot mai mulți copii au alergii?

Bebelușii cărora li s-au dat medicamente pentru reducerea acidul gastric sau pentru tratarea refluxul stomacului au avut, de asemenea, un risc crescut de obezitate, dar într-o măsură mai mică.

Experții au mai spus că administrarea de antibiotice copiilor le poate crește riscul de alergii alimentare și alte boli alergice, cum ar fi astmul. Prin urmare, părinții trebuie să fie foarte atenți înainte de a da antibiotice micuților.

► Citeşte şi: Alergiile la bebeluși. La ce să te aștepți când micuțul tău are alergii

Avem tendința de a utiliza antibiotice atunci când nu sunt deloc necesare, de exemplu pentru tratarea răcelii obișnuite cauzate de viruși. Adesea, folosim și antibiotice pentru infecții minore pe care corpul le poate combate singur. Medicii trebuie să prescrie antibiotice copiilor numai dacă este neapărat necesar. Părinții ar trebui, de asemenea, să evite administrarea de antibiotice, fără a consulta un medic pediatru.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!