Sari la conținut

Consumul de lapte in functie de varsta

In timpul copilariei, organismul se construieste si obiceiurile alimentare se formeaza. Este vorba, asadar, de o faza cruciala in vietile noastre.

Cresterea copilului incepe inca de la nastere. Si pentru a deveni “mare si puternic”, copilul are nevoie in aceasta faza determinanta, sa fie bine alimentat cu anumite nutrimente specifice. El le gaseste, in mare parte, in lapte si produsele lactate.

 

Ce lapte in functie de varsta

Lapte si iar lapte pentru bebelus

Alimentul ideal pentru bebelusul care tocmai s-a nascut este laptele mamei sale. El contine tot ce ii este necesar, mai ales in primele zile ale vietii sale. Laptele secretat in aceasta perioada, numit colostru, este un concentrat de proteine care favorizeaza imunitatea nou-nascutului.

Apoi, laptele matern evolueaza cu trecerea timpului si se adapteaza nevoilor bebelusului. Este recomandata alaptarea pana la 6 luni. Dar multe dintre femei opresc alaptarea, din diverse motive, la 3 luni dupa nastere.

 

Dupa alaptare, formula de lapte pentru cei mici

Pentru femeile care nu alapteaza sau au incetat alaptarea, laptele de vaca prelucrat in formula specifica pentru copii pentru a se apropia cat mai mult de laptele matern este recomandat copiilor, si anume laptele pentru prima sau a doua varsta.
 

Lapte pra pana la 3 ani

In sfarsit, pana la 3 ani, laptele de crestere imbogatit cu fier este preconizat pentru a evita carentele. In timpul acestei perioade de crestere, un aport minim de 500 ml de lapte pe zi trebuie respectat.

Cand alimentatia bebelusului se diversifica, lactatele (iaurtul, branzeturile) pot fi introduse in meniu.

 

Beneficiile aduse de consumul de lapte

Cresterea copilului si nevoile sale

De la nastere si pana la aproximativ 11 ani pentru fete si 13 ani pentru baieti, cresterea in inaltime se face cu 5 – 6 cm pe an. Aceasta crestere antreneaza numeroase bulversari fiziologice: cresterea masei osoase si musculare, creierul, etc.

Deasemenea, copiii au nevoie de o alimentatie variata si echilibrata si aporturi nutritionale specifice. Laptele si produsele lactate joaca aici un rol de prim plan.

 Calciu pentru a deveni un “mic dur”

Cantitatea de calciu osos trece de 30 grame la nastere pana la aproximativ 400 grame la varsta de 10 ani. Doar o alimentatie variata, cuprinzand lapte si produse lactate, permite asigurarea aporturilor indispensabile.

In aceeasi masura, copiii au nevoie de proteine pentru constructia intregului organism: muschi, os, piele, dar in acelasi timp si nervi, vase sanguine, hormoni, anticorpi, etc. Si aici inca, laptele si produsele lactate joaca un rol esential.

 Vitamine si oligo-elemente indispensabile

Vitaminele si oligo-elementele sunt indispensabile pentru buna functionare a organismului copilului: laptele si produsele din lapte sunt importante surse de vitamine din grupa B (B1, B2, B9 si B12).

Produsele lactate ne-smantanite, in special untul, furnizeaza pretioasa vitamina A, numita si “vitamina de crestere”.

Oligo-elemente, precum zincul, iodul si seleniul, sunt deasemenea prezente in cantitate semnificativa in lapte si produsele din lapte. Un iaurt permite acoperirea a 5-8 % din aportul recomandat de zinc, iar un bol de lapte (250 ml), intre 16 si 20 % din aportul recomandat de seleniu.

 Stiati ca?

Mai mult de 25 % dintre copiii intre 4 si 9 ani au aportul de calciu inferior recomandarilor (intre 700 si 900 mg/zi). Nu ezitati, asadar, sa includeti un produs lactat la fiecare masa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!