Medicamentele pentru bebelusi se prezinta sub mai multe forme, cele mai frecvente fiind:
- lichid de baut,
- supozitor,
- picaturi pentru ochi,
- picaturi pentru urechi
Medicament de baut: seringa, biberonul sau lingurita dozatoare?
Incercati sa folositi o seringa, introducand-o delicat in gura bebelusului, apoi apasati foarte incet pistonul, copilul va suge natural.
Puteti deasemenea sa varsati medicamentul in biberon, adaugand, daca este nevoie, un pic de suc de fructe pentru a masca gustul.
Cu lingurita dozatoare, operatia se poate dovedi a fi mai riscanta, deoarece copilul poate refuza respingand cu mana si varsand lichidul, aveti grija sa strecurati lingurita inclinand lejer si anticipati gesturile de refuz ale bebelusului. Indiferent ce folositi, seringa, lingurita, se sterilizeaza la fel ca si biberonul.
Supozitorul: faceti un obicei de a conserva in frigider supozitoarele, vor fi mai usor de pus. Ridicati fesele bebelusului, mentinand picioarele sale cu mana, introduceti supozitorul si apoi strangeti fesele delicat pentru a evita o expulzie intempestiva.
Picaturile pentru ochi: puneti copilul bine culcat pe masa de infasat, si cu degetul mare si indexul apucati pipeta si puneti picaturile in coltul intern al ochiului. Puneti pe mana o compresa sterila (una pentru fiecare ochi) pentru a interveni daca ochiul lacrimeaza.
Picaturile pentru ureche: asezati copilul culcat pe o parte, cu o mana tineti-i urechea, cu cealalta introduceti produsul in conductul auditiv si mentineti-l in aceasta pozitie cateva momente. Incalziti flaconul in mana dumneavoastra inainte cu cateva minute pentru a evita ca lichidul sa fie prea rece in urechea bebelusului.
Spalati-va pe maini inainte si dupa orice operatie.