După primele 6 luni, începe etapa diversificării sau etapa alimentaţiei complementare, aşa cum a fost definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în 2002. Conform OMS, aceasta debutează „în momentul în care doar laptele matern nu mai este suficient pentru a satisface cerinţele nutriţionale ale sugarilor, fiind necesare şi alte alimente, şi lichide”. OMS recomandă, de asemenea, continuarea alăptării pe o perioadă cât mai îndelungată, în paralel cu diversificarea alimentaţiei.
Alimentele complementare sunt necesare atât din motive nutriţionale, cât şi din motive de dezvoltare, şi reprezintă o etapă importantă în tranziţia de la alimentaţia cu lapte matern, la alimentele pe care le consumă întreaga familie.
Alegerea combinaţiei de alimente adecvate este importantă nu doar pentru a oferi sugarului toate substanţele nutritive esenţiale creşterii şi dezvoltării optime, ci şi pentru a pune bazele unor obiceiuri alimentare sănătoase în viitor.
Pentru că în primele luni de viaţă, laptele a fost unica referinţă pentru sugar în ceea ce priveşte gustul şi textura hranei, orice aliment care diferă de acesta va fi perceput ca nou de către sugar. Datorită gustului delicat adecvat, a texturii moi și, mai ales, datorită valorii lor nutritive excelente, cerealele speciale pentru sugari sunt de multe ori alese ca aliment principal în perioada de diversificare. Atenție însă, dozarea fiecărei mese de cereale este extrem de importantă
Cât de des este recomandat să-i ofer cereale micuţului meu?
Cerealele stau la baza piramidei alimentelor şi reprezintă o sursă importantă de energie. De aceea, se recomandă o masă de cereale în fiecare zi. Acesta poate fi dimineaţa, pentru a oferi energia necesară pe timpul zilei sau seara, pentru a asigura o masă consistentă înainte de culcare. Trebuie să fim atenţi însă la vârsta de la care este recomandat fiecare produs. Astfel, un produs recomandat de la 8 luni se poate da oricând doar după ce copilul a împlinit această vârstă, nu mai devreme.
Cum mă pot asigura că îi ofer micuţului meu doza recomandată?
Dozarea fiecărei mese de cereale este extrem de importantă. Schema de alimentaţie şi modul de preparare sunt indicate pe ambalajul fiecărei cutii de cereale speciale pentru sugari, iar cantităţile de cereale, lapte sau apă, menţionate în modul de preparare, trebuie respectate pentru ca masa respectivă să asigure nutrienţii necesari precum Fierul, Iodul şi acizii graşi esenţiali, în cantitățile menționate pe ambalaj pentru o porţie de cereale. Respectând modul de preparare, te asiguri că şi consistenţa porției de cereale preparate este una adecvată vârstei.
La prepararea cerealelor este recomandată folosirea unei măsuri uşor de controlat, la fel ca și în cazul preparării formulelor de lapte, care se administrează numai atunci când alăptarea nu este posibilă.
Există doze diferite în funcţie de vârstă?
La începutul diversificării, pentru obişnuirea sugarului cu acest aliment nou, se poate începe cu numai o lingură de cereale amestecată în 4-5 linguri de lapte, şi apoi se creşte progresiv cantitatea până la o masă întreagă. Desigur, apetitul celui mic poate diferi de la o zi la alta şi de la un moment al zilei la altul. Uneori bebelușul va refuza ultimele linguriţe, alteori e posibil ca acesta să mai ceară cereale preparate. Pe măsură ce bebeluşul creşte, în mod normal, şi porţia cerută se va mări.
În general, regula de preparare este:
- la cerealele complete, care conţin deja lapte şi se prepară cu apă, se folosesc între 45 şi 50 de grame (echivalentul a nouă linguri rase).
- la cerealele simple, care nu conţin lapte, iar acesta trebuie adăugat, se folosesc între 20 şi 30 de grame (echivalentul a cinci linguri rase).
Care sunt principalele greşeli pe care le face o mămică, în momentul pregătirii unei porţii de cereale?
Cel mai des întâlnită greşeală pe care o fac mămicile este legată de prepararea reţetei cu lapte sau cu apă. Este posibil ca unii părinţi să nu conştientizeze faptul că multe dintre reţetele de cerealele sunt complete şi conţin deja lapte, acestea preparându-se corect cu apă fiartă şi răcită la aproximativ 40 grade Celsius. Adăugarea laptelui la acest tip de cereale determină un aport în exces de proteine, care, pe termen lung, poate atrage după sine riscul de obezitate.
O altă tendinţă a părinţilor este să utilizeze biscuiţi simpli pisaţi, în loc de cereale. Biscuiţii simpli nu conţin nutrienţii necesari care se găsesc în cerealele speciale pentru sugari şi copii de vârstă mică.
Atunci când cerealele sunt oferite cu biberonul cu tetină sau în cănuţă cu cioc, este important ca aceste recipiente să fie potrivite pentru a permite conţinutului de cereale preparate să treacă prin orificiile de alimentare, precum și pentru o hrănire optimă a bebelușului.
Sursa foto: Pexels