Te-ai jucat vreodată cu un bebeluș și ai simțit că există conexiune, chiar dacă micuțul nu ți-a putut vorbi? Noi cercetări sugerează că s-ar putea să fiți pe aceaași lungime de undă, experimentând activități similare ale creierului.
O echipă de cercetători Princeton a realizat primul studiu despre cum interacționează creierul bebelușului și al adulților în timpul jocului natural și au descoperit asemănări măsurabile în activitatea lor neuronală. Cu alte cuvinte, activitatea creierului pentru copii și adulți a crescut și scăzut în timp ce se jucau și făceau contact vizual. Cercetarea a fost realizată la Princeton Baby Lab, unde cercetătorii universității studiază modul în care bebelușii învață să vadă, să vorbească și să înțeleagă lumea.
Studiind viața reală, comunicarea față în față între bebeluși și adulți este destul de dificil. Majoritatea studiilor anterioare de cuplare neurală au fost efectuate în laboratorul lui Hasson și au implicat scanarea creierului adulților cu imagistică funcțională prin rezonanță magnetică (RMN), în sesiuni separate, în timp ce adulții stăteau întinși și urmăreau filme sau ascultau povești.
► Citește și: Bebelușul de 1 lună – singurele progrese care contează cu adevărat
Însă pentru a studia comunicarea în timp real, cercetătorii au avut nevoie să creeze o metodă prietenoasă cu bebelușul de înregistrare a activității creierului simultan din creierul lui și al adultului. Cu finanțare de la Eric și Wendy Schmidt Transformative Technology Grant, cercetătorii au dezvoltat un nou sistem de neuroimagistică cu creier dual, care utilizează spectroscopie funcțională în infraroșu (FNIRS). Configurația le-a permis cercetătorilor să înregistreze coordonarea neurală între bebeluș și adult în timp ce aceștia se jucau cu diferite jucării.
Același adult a interacționat cu toți cei 42 de bebeluși și copii mici care au participat la studiu. Dintre aceștia, 21 au trebuit să fie excluși, deoarece erau foarte agitați, iar alți trei au refuzat să poarte casca pe cap, rămânând 18 copii, cu vârsta cuprinsă între 9 luni și 15 luni.
Când s-au uitat la date, cercetătorii au descoperit că în timpul sesiunilor față în față, creierul bebelușilor a fost sincronizat cu creierul adultului în mai multe zone cunoscute a fi implicate în înțelegerea la nivel înalt a lumii.
► Citește și: Cele mai uimitoare lucruri despre creierul bebelușului
Când adultul și bebelușul au fost îndepărtați unul de celălalt și au stat cu alte persoane, legătura dintre ei a dispărut. Acest lucru se potrivește cu așteptările cercetătorilor, dar datele au avut parte și de surprize. De exemplu, cea mai puternică cuplare a avut loc în cortexul prefrontal, care este implicat în învățare, planificare și funcționare executivă și a fost crezut anterior ca fiind destul de subdezvoltat în perioada fragedă.
„Am fost, de asemenea, surprinși să constatăm că micul creier al bebelușului conducea adesea creierul adult cu câteva secunde, ceea ce sugerează că bebelușii nu primesc doar pasiv aportul, dar îi pot ghida pe adulți spre următorul lucru la care se vor concentra: ce jucărie să aducă, ce cuvinte să spună”, a spus Lew-Williams, care este co-director al Princeton Baby Lab.
► Citește și: Studiile arată că bebeluşii îşi pot manifesta afecţiunea făcându-te intenţionat să zâmbeşti
„În timp ce comunică, adultul și copilul par să formeze o buclă de feedback”, a adăugat Piazza. „Adică creierul adultului a părut să prezică când bebelușul va zâmbi, creierul micuțului a anticipat atunci când adultul va vorbi mai mult cu el și ambele creiere au urmărit contactul vizual și atenția comună asupra jucăriilor. Deci, atunci când un bebeluș și un adult se joacă împreună, creierele lor se influențează reciproc în mod dinamic."
Cercetătorii continuă să investigheze modul în care această legătură neurală se raportează la învățarea timpurie a bebelușilor.