Sari la conținut

Creșterea bebelușului. Când ar trebui să ne îngrijoreze

Oare mănâncă de ajuns? Oare fi crescut de ajuns? O fi prea mare? Prea mic? – Sunt griji pe care și le fac mămicile, în special la primul copil.

Dacă în cazul majorității copilașilor este vizibil cu ochiul liber că sunt bine crescuți și sănătoși, la alții semnele creșterii sunt mai subtile, mai puțin evidente. Și cum creșterea copilului este un indicator important al stării lui de sănătate, este important să știi ce semne să urmărești și când să te îngrijorezi.

Creșterea bebeșului. Ce trebuie să știi despre creștere bebelușului

  • Fiecare bebeluș este diferit și crește în propriul ritm
  • Creșterea este influențată de factori precum: genetica, mediul încojurător, nutriția și activitățile practicate.
  • În general, băiețeii cresc în greutate mai rapid decât fetițele. Și cântăresc și mai mult la naștere
  • Să compari bebelușii între ei, din punctul de vedere al greutății, rareori se poate dovedi o practică eficientă. Important este să ne raportăm la greutatea lui anterioră, nu la a celorlalți.
  • E important să crească în pușeuri: uneori mai mult, alteori mai puțin.

Creșterea bebeșului. Ghid cu valorile greutății la naștere:

  • Subonderali < 2500 grame
  • Normali = 2500 – 4500 grame
  • Supraponderali > 4500 grame

Imediat după ce se nasc, bebelușii scad în greutate, ca urmare a eliberării meconiului. În prima săptămână, pierderea medie este de 10 % din valoarea inițială.

În următoarele 4-6 zile încep să acumuleze câteva sute de grame în plus, astfel încât la sfârșitul primul două săptămâni trebuie să aibă acceași greutate ca cea avută la naștere.

Creșterea bebeșului. Greutatea medie acumulată după naștere

Conform National Health and Medical Research Council, în perioada bebelușiei se remarcă cea mai rapidă creștere și dezvoltare. Un ritm apropiat se poate observa și în perioada adolescenței, dar nu la fel de intens ca cea din primul an de viață.

  • De la naștere până la trei luni – 150 – 200 grame/săptămână
  • 3- 6 luni – 100 – 150 grame / săptămână
  • 6 – 12 luni – 70 – 90 grame / săptămână

În primele 6 luni de viață, bebelușul își dublează greutatea avută la naștere, iar la sfâșitul primului an au de 2,5 ori mai multe kg decât la naștere.

Creșterea bebeșului. Când ar trebui să ne îngrijorăm

Verifică dacă:

  1. E hrănit corespunzător: Sunt o mulțime de semne care ne arată dacă ceva nu este în regulă: greutatea copilului comparativă cu cea anterioară, numărul și culoarea scaunelor.

    ► Citește și Ghidul scaunului bebeluşului (căcuţă): ce este normal şi ce nu
     
  2. Acceptă diversificarea – După 5 luni (în cazul hrănirii cu formulă) sau 6 luni (în cazul alăptării), trebuie începută diversificarea. Dacă cel mic refuză orice alt aliment (în special legumele – căci cu ele se începe diversificarea) în afară de lăptic, este semn de îngrijorare.
  3. Mănâncă - Nu toți copiii mânâncă la fiecare masă, la fel de mult. Dacă ai constata că cel mic refuză mâncarea de câteva zile bune și chiar a început să scadă în greutate, trebuie să vezi dacă nu cumva e bolnăvior.
  4. Crește în greutate – Nu uita: copilul trebuie comparat doar cu el însuși. Dacă nu acumulează deloc grame/ kilograme în plus, față de perioadă anterioară, e semn de îngrijorare. Mai mult, ai grijă să îl cântărești de fiecare dată în aceeași perioadă a zilei, cu hăinuțe la fel de groase / subțiri. Altfel, te poți înșela.
  5. Uite-te în oglindă :)  – Nu uita de genetică: nu îi cere copilului să fie bine crescut, dacă tu și tati sunteți mai mititei. Sau, dacă voi sunteți înalți și mai bine făcuți, de regulă și copilul va crește în același ritm.
  6. Primește iubire – Lăpticul ține într-adevăr de foame, dar iubirea, afecțiunea, suportul – sunt cele care îl face pe micuț să se simtă în siguranță, confortabil, să aibă poftă de mâncare și să rețină nutrienții de care are nevoie.

    ► Citește și Mami, nu-ţi lăsa puiul să plângă!

Nu uita, însă, că fluctuațiile sunt normale și că trebuie să vă îngrijorați doar dacă anumite obiceiuri alimnetare nepotrivită persistă zile de-a rândul, cu impact asupra greutății.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!