Sari la conținut

Creșterea dinților și mușcăturile la bebeluș, în timpul alăptării

Multe proaspete mămici spun că intenționează să-și alăpteze bebelușii timp de șase luni sau până la apariția dinților bebelușilor.

Cu Academia Americană de Pediatrie (AAP) care recomandă acum alăptarea pentru cel puțin un an, are sens să reexaminăm ideile noastre despre alăptarea bebelușilor cărora le-au crescut dințișorii.

La majoritatea bebelușilor, apariția primului dințișor are loc în primele 6 luni. Acest lucru poate face ca gingia bebelușului să fie umflată și să-i provoace durere, iar el va încerca să mestece sfârcul la fel cum ar mesteca orice alt lucru, pentru a-l scuti de disconfort.

Primii molari, care apar în jurul vârstei de 1 an, tind să provoace cel mai mare disconfort.

► Citește și: Cât timp e bine să alăptezi? Cât mai mult posibil

Mulți dintre bebeluși nu vor mușca deloc, niciodată. La unii bebeluși, este mai greu să dispară obiceiul de a mușca, dar toți bebelușii, indiferent de vârstă, vor învăța la un moment dat să nu mai muște.

Un bebeluș care este alăptat corect nu poate mușca sânul. Dacă sfârcul este poziționat foarte bine în gura bebelușului, iar buzele și gingiile lui sunt poziționate la aproximativ un centimetru în spatele sfârcului, atunci limba lui va acoperi gingia între dinții inferiori și sânul mamei. El nu ar trebui niciodată să-și poziționeze dinii pe sân, în timpul alăptării.

Iată ce poți face pentru a preveni mușcăturile bebelușului, în timpul alăptării:

Uneori bebelușii mușcă pentru a atrage atenția

Pe măsură ce bebelușul crește, ai tendința să începi să vorbești mai des la telefon, să citești sau să te uiți la televizor, în timp ce alăptezi, în loc să te concentrezi asupra copilului tău. Încearcă să menții contactul vizual, vorbește cu el și atinge-l, în timp ce-l alăptezi. În felul acesta va ști că are parte de toată atenția ta și va fi mai puțin probabil să te muște.

Urmărește-i cu atenție semnalele pe care ți le transmite, în timp ce-l alăptezi

Unii bebeluși vor înceta să mai sugă și se vor uita în jur sau chiar își pot încorda fălcile. Învață să-i citeștei semnalele. Mușcarea sânului poate apărea atunci când copilul este sătul și își pierde interesul pentru alăptare.

► Citește și: Mamei care tocmai s-a oprit din alăptat

Verifică dacă bebelușul este poziționat corect la sân

Asigură-te că gura lui este larg deschisă, iar poziția de alăptare este corectă. Uneori, după ce bebelușul simte că a fost alăptat suficient, devine somnoros și poate mușca reflexiv sânul, deoarece îl poate simți că alunecă.

Nu încerca să-l alăptezi cu forța

Unii bebeluși nu pot fi deloc interesați de alăptare și tind să muște sânul destul de tare.

Redu distragerea bebelușului prin aprinderea luminii, oprirea televizorului sau redarea unei muzici liniștitoare

Aceste tehnici pot ajuta copilul să rămână calm și să nu muște sânul, în timp ce este hrănit.

► Citește și: Fapte uimitoare despre sânii mămicilor care alăptează

Uneori, bebelușii vor mușca sfârcul, în cazul în care nasul lor este înfundat și le este greu să respire

Dacă bebelușul nu are o respirație corectă, s-ar putea să nu sugă eficient. Verifică cu medicul pediatru dacă există opțiuni de tratament pentru congestia nazală a bebelușului, care interferează cu alăptarea.

Ce poți face dacă bebelușul te mușcă, în timpul alăptării?

Nu-l îndepărta de la sân, deși asta este reacția firească

Trage-l mai aproape de tine pentru că nasul lui va presa sânul și el va fi nevoit să deschidă gura ca să respire mai bine.

► Citește și: Presiunea de a alăpta exclusiv distruge sănătatea mentală a mamelor

Oprește alăptarea, dacă bebelușul mușcă

Dacă bebelușul insistă cu mușcăturile, oferă-i o jucărie pe care o poate folosi, atunci când îi apar primii dințișori. Chiar și un copil foarte mic poate învăța că, dacă vrea să fie alăptat, nu trebuie să muște.

► Citește și: Dureri de sân în alăptare – Întrebări și răspunsuri

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!