Sari la conținut

Cu bebe la salina. Recomandarile specialistului

Daca sarea in bucatele bebelusului e cam problematica, sarea in terapiile respiratorii are un loc mult mai privilegiat in viata celui mic.

 Dintotdeauna mi-a placut la salina - lumile subterane construite in fostele mine sunt absolut fascinante! Nu mai spun de racoarea dupa care tanjeam atat in vacanta de vara – pentru ca numai atunci ajungeam, cu familia, in astfel de locuri – racoare in care salina ne impacheta din plin, daca uitam sa indesam un bluza cu maneca lunga in rucsac. Daca tie, ca adult, ti se pare ca aerul acela ticsit de sare iti face plamanii tun, imagineaza-ti ce efect are asupra unui bebelus! De aceea, mersul la salina se face dupa niste indicatii medicale, macar orientative, ca lui bebe sa-i priasca vizita si tratamentul.

La ce varsta poti duce copilul la salina?

Am citit pe forumuri despre mamici care au facut asta incepand cu sapte luni, avand permisiunea pediatrului. De asemenea, am gasit pe situri din afara ca terapiile cu sare sunt recomandate de la sase luni. Doamna doctor Ionelia Sogodel, Medic Specialist ORL (Spitalul de Pediatria MedLife) recomanda varsta orientativa de 1-2 ani pentru primele vizite ale copilului in salina. Cred ca, de fapt, ca in orice lucru nou ce apare in viata lui bebe, trebuie evaluata starea lui generala inainte de a hotari daca poate face fata acestui moment sau nu.

►Citeste si Terapia cu aer curat. 5 locuri din România benefice pentru copii

Cand duci copilul la salina?

Primavara si/sau toamna, pentru ca, in aceste sezoane, diferenta de temperatura dintre exterior si interior nu e prea mare – ai in vedere faptul ca, in salina, sunt cam 10-12 grade Celsius mereu. Poti sa-l duci preventiv (fara sa sufere de vreo afectiune) sau poti sa-l duci daca s-a tot confruntat cu infectii in zona ORL si respiratorie: faringite, angine, rinoadenoidite, otite medii, traheobronsite, pneumonii, astm bronsic, bronsita cronica, rinita cronica, sinuzita cronica. In schimb, daca bebe este bantuit de o infectie respiratorie acuta, o boala infecto-contagioasa, daca are febra sau sufera de hipertiroidism, ar fi bine sa amanati vizita in salina, ne sfatuieste doamna doctor Ionelia Sogodel. In cazul in care aveti unda verde pentru salinoterapie (speleoterapie), atunci sunt recomandate 7-10 sedinte pe an pentru copii. Bineinteles, ideal ar fi sa le faca legate.

 Cum duci copilul la salina?

In carut – unde exista lifturi (unele saline transporta vizitatorii cu autobuzul sau liftul doar pana la o anumita adancime, de acolo se coboara pe jos, pe scari), in brate sau in portbebe. Chiar daca merge singur in picioare, nu te hazarda sa-l porti de manuta la coborat in salina si urcat inapoi la suprafata, pentru ca grupurile de vizitatori sunt destul de mari si am asistat la incidente in care copiii s-au pierdut pe drum din cauza ca s-au tras din mana parintelui insotitor. Apoi, durata vizitelor trebuie crescuta treptat, de la 15-20 de minute la inceput, pana la cateva ore, pentru ca organismul celui mic sa se adapteze la conditiile microclimatului salin.

 

Sursa foto: infoturism.ro

 

Aerul rece din salina este „paine calda” pentru organismul uman, la orice varsta. In afara de purificarea cailor respiratorii (a se citi „scapa copilul de muci”), de prevenirea si scurtarea duratei infectiilor respiratorii acute (a se citi „este grozav in pregatirea pentru intrarea copilului in colectivitate”), salinoterapia ajuta la cresterea imunitatii, la regenerarea si detoxificarea pielii si a organismului, la imbunatatirea functionarii aparatului digestiv si la reducerea efectelor oboselii si stresului.

Doamna doctor Ionelia Sogodel, medic specialist ORL, prezinta caracteristicile aerului din salina cu beneficiile acestora:

  • temperatura constanta;
     
  • umiditate relativa de 50-60%;
     
  • lipsa alergenilor și a poluanților inhalatori;
     
  • climat confortabil prin prezența unor curenți de aer insesizabili;
     
  • concentrație scăzută de ozon (scade spasmul bronsic);
     
  • efect bacteriostatic prin pH-ul scazut al aerului;
     
  • concentratia crescuta de NaCl (clorura de sodiu) cu efect decongestionant al mucoasei cailor respiratorii.

 

Pe doamna doctor Ionelia Sogodel, medic specialist ORL, o poti gasi la  Spitalul de Pediatrie MedLife, Hyperclinica MedLife Grivita.

 

Daca timpul nu-ti permite sa ajungi la o salina naturala (Slanica Prahova, Turda, Praid, Targu Ocna, Ocnele Mari, Cacica), poti face terapie la o salinele artificiale din orase. Vezi aici descrierea catorva dintre ele, cu preturi si adrese. Daca esti din Bucuresti, mai poti incerca sa contactezi si Salina Center, consultatia pentru prescrierea terapiei potrivite este gratuita! 

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!