Un nou studiu confirma vechile rezultate ale cercetarilor: alaptarea are inflenta benefica asupra inteligentei copiilor. Dar, mai mult decat atat, are influenta si asupra aprofundarii studiilor si, in cele din urma, asupra veniturilor.
Studiul a avut loc in Brazilia si s-a efectuat pornind de la date mai vechi, din 1982. De atunci au trecut 30 de ani. (Da, stiu, suntem batrani :) ). In 2012 si 2013, 3500 din cei 6000 de participanti la primul studiu au fost de acord sa ofere informatii despre viata lor actuala.
In analizarea datelor s-au luat in considerare atat gradul de educatie al parintilor, daca erau sau nu fumatori, venitul familiei, greutatea la nastere pentru a ajunge la concluzia ca te descurci mai bine in viata ca adult daca ai fost alaptat un an de zile decat daca ai fost alaptat numai cateva zile dupa nastere sau deloc. Iar cand spun ca te descurci mai bine ma refer la faptul ca ai venituri mai mari, ca ai urmat studii mai multi ani de zile, dar si ca, in general, ai un IQ mai mare.
Concret, copiii alaptati mai mult de un an de zile au avut un IQ cu 4 puncte mai mare, au facut minim un an in plus de studii si au un venit cu 1/3 mai mare decat media.
Din ce cauza aceste diferente? Autorul studiului, profesorul Bernardo Lessa Horta, crede ca este vorba despre compozitia chimica a laptelui matern, care poate sustine dezvoltarea creierului mai bine decat orice altceva. Si un rol foarte important aici il joaca acizii grasi polisaturati cu lant lung, substanta nutritionala care se gaseste din belsug in laptele matern.
Asta nu inseamna, atrage profesorul atentia, ca numai alaptarea este importanta pentru dezvoltarea creierului. Studiul doar demonstreaza ca alaptatul este important si trebuie incurajat. In niciun caz nu indeamna pe mamele care nu au alaptat sa intre in panica.