Colicile sunt un fenomen fiziologic, care implica adaptarea tubului digestiv al copilului mic la viata extrauterina. Procesul este, din pacate, dificil, dureros si este considerat o trauma atat pentru copil cat si pentru parinti, care sunt pusi in situatia de a nu putea sa faca aproape nimic pentru a calma suferinta copilului. Colicile pot fi calmate? Din pacte nu, dar suferinta copilului poate sa fie mult redusa, iar perioada grea a colicilor depasita mai repede.
Medicii pediatrii sustin ca perioada colicilor poate incepe in jurul varstei de doua-trei saptamani si poate dura pana la doua-trei luni, dupa care totul intra in normal. Circa 90% dintre copii au colici. Dupa varsta de patru luni colicile nu mai pot sa apara.
Copilul nu trebuie lasat sa planga sau sa adoarma plangand, pentru ca orice plans prelungit afecteaza dezvoltarea copilului.
In perioada colicilor este foarte important ca bebelusul sa fie alaptat. Tinerea copilului la sanul mamei este cel mai bun remediu pentru durerile de burtica. In plus calmeaza si linisteste atat pe copil cat si pe toti cei din casa. Si asta pentru ca plansul unui bebelusi este un element de maxim stres pentru toti membri familiei.
Alaptarea este bine venita, dar evita sa lasi copilul sa motaie la sanul mamei. Pentru asta este insa foarte important ca in perioada colicilor, copilul sa nu suga la un san mai mult de 20 de minute. Dupa acest interval trebuie mutat la celalalt san. Alaptarea trebuie sa se faca intr-un loc linistit comod pentru mama si pentru copil.
Colicile, durerile de burta ale bebelusului
Dupa ce copilul a mancat trebuie tinut in pozitie verticala, pe umarul mamei pana elimina aerul, dar cel putin 20 de minute. A-l tine doar cateva minute in pozitie verticala este insuficient si de cele mai multe ori, la scurt timp dupa ce adoarme, se va trezi din cauza colicilor.
Medicamentele speciale sunt si ele eficiente, dar trebuie administrate in doze mici si doar cu sfatul si recomandarea medicului.
Rutina este esentiala in perioada colicilor. Mai putin solicitarea copilului apaltat de a suge, restul activitatilor trebuie sa fie repetitive.
Beneficiile alaptarii, pentru copil
Suzeta este o solutie buna pentru calmarea copilului care are colici, dar este de preferat ca suzeta sa nu intre in viata copilului. Daca apelezi la suzeta, dupa ce trece perioada colicilor, mai ales in cazul copiilor care sunt alaptati la san, este bine ca aceasta sa fie eliminata.
Suptul calmeaza copilului, asa ca daca nu este ora mesei, mai ales in cazul copiilor celor alimentati artificial suszeta este o buna solutie.
Trucuri care il pot calma
- Leganatul in balansoar, ceva mai intens ii poate calma si linisti.
- Zgomot intens si monoton distrage atentia copilului de la disconfortul sau.
- Zgomotul aspiratorului sau al masinii de spalat il pot calma pe moment.
- Un prosop cald pe burtica.
- Masajul circular pe burtica.
- O baie calduta.
- O plimbare in masina sau un scaun vibratii de mica intensitate.