Congelarea alimentelor pentru bebelusi este una dintre cele mai bune metode de conservare. Poti face insa aceasta doar cu alimentele preparate in casa.
In plus este ideal pentru ca este mult mai comod sa pregatesti portii mai mari de mancare.
Nu poti face piure de morcovi din jumatate de morcov, adica atat cat mananca un copil de sase luni la o masa, dar este convenabil sa pregatetsti piure din trei-patru morcovi. Ce faci cu surplusul? Il congelezi.
Procesul de congelare al alimentelor pentru copii este simplu:
1.cumpara legumele sau fructele pe care copilul le mananca adaptat varstei lui
2.curata, taie si ferbe cantitatile echivalente pentru 4-6 portii.
3. pregateste piurerurile de fructe si legume dupa metoda clasica
4. pune in vase speciale sau in tavitele de gheata excesul
5.eticheteaza si sigileaza borcanele sau tavitele in pungi de plastic speciale (se gasesc in farmacii si sunt refolosibile dupa ce sunt spalate cu apa curata).
Ghid pentru prepararea in casa a hranei bebeleusului
Ce poti congela? Mere, pere, fasole verde, dovlecei, vinete, porumb, dovlecei, fasole chiar si supe creme gata preparate, imediat dupa preparare.
Idei pentru prima masa solida
Masuri de siguranta
- foloseste vase speciale exclusiv destinate hranei copilului
- conservale imediat ce au fost ambalate, la temperaturi de -18 grade.
- nu adauga in piureurile pe care le congelezi lapte praf sau lapte matern. Poti adauga lapte dupa ce decongelezi piureurile.
- nu recongela pireurile si supele care au mai fost congelate.
- nu prepara piureuri sau supe pe care sa le pastrezi prin congelare folosind legume si fructe care au fost anterior prepararii congelate.
Conservarea laptelui matern
Termenul de valabilitate
Indiferent de modul in care stocati alimentele acestea au un termen de valabilitate. Odata ce fructe sau legume au fost fierte si sunt congelate acestea pot sa fie pastrate pentru o perioada maxima de trei luni pentru a se pastra valoarea lor nutritiva. Pentru preparate care contin carne, perioada de congelare nu trebuie sa depaseasca trei luni, iar pentru cele care contin peste o luna.
Este intotdeauna important sa etichetzi alimentele congelate si sa precizezi ziua in care au fost pregatite. Este foarte important ca temeperatura in congelator sa fie constanta, undeva la -18 grade.
Dupa congelare in tavite poti pune cubuletele in pungute de plastic, pe categorii
Decongelarea si incalzirea
Cel mai bun mod de decongelare este in frigider peste noapte în frigider. Orice aliment decongelat nu mai este bun pentru consum daca nu este consumat in termen de 48 de ore, chiar daca in tot acest timp a fost pastrat in frigider.
Alimentele pot fi apoi reincalzite prin utilizarea unui vas asezat in apa calda, in cuptor sau in cuptorul cu microunde (este perfect daca nu este folosit mai mult de un minut).