De cate ori pe zi trebuie sa dai bebelusului hrana solida?
La inceput il vei hrani cu cereale amestecate cu lapte o data pe zi, dar in jur de 8 luni trei mese pe zi vor trebui sa constea in hrana solida.
Meniul tipic pentru o zi ar putea sa fie urmatorul:
Lapte natural sau lapte praf imbogatit cu fier
Cereale cu adaos de fier
Cantitati mici de suc de fructe, exceptand citricele
Legume galbene si verzi
Fructe
Mici cantitati de proteine cum ar fi carne de pui, branza dulce sau tofu.
Sunt anumite alimente pe care nu trebuie sa le dai inca bebelusului. De exemplu mierea, poate provaca botulism copiilor sub un an.
Alimentele cu potential alergic includ: untul de arahide, laptele de vaca, scoicile, albusul de ou si ar trebui evitate pana la un an.
Pentru aceasta perioada de tranzitie, de la alaptat spre hrana solida, trebuie sa cumperi o lingurita speciala cu varful din cauciuc, pentru a proteja gingiile sensibile ale copilului, de asemenea, un scaun inalt in care sa asezi bebelusul atunci cand il hranesti, iti va fi de folos.
Care e locul cel mai potrivit pentru a-ti hrani bebelusul?
Pentru a-i imprima niste reguli elementare, de exemplu nu se mananca in fata televizorului ci la masa din bucatarie, e de preferat sa se obisnuiasca sa manance in bucatarie, in scaunul lui. Daca bebelusul nu poate sta inca in sezut fara sprijin, nu-l pune in scaun ci tine-l in brate. Daca il vei tine tu, va putea sta intr-o pozitie in care sa inghita mancarea fara probleme.
Cateva sfaturi pentru mamici
· Nu-i da bebelusului sa manance mai mult decat are nevoie. Trebuie sa fii atenta la semnele care iti arata ca e satul.
· Nu obliga copilul sa manance ceva ce nu ii place.
· Daca ai mai multi copii, evita disputele din cauza hranei.
· Dieta trebuie sa contina aportul necesar de proteine, carbohidrati, fructe si vegetale. Sarea, dulciurile si grasimile trebuie sa faca parte din dieta in cantitati moderate.
· Nu “mitui” sau “premia” bebelusul cu mancare. E mai bine sa il imbratisezi sau sa il saruti atunci cand vrei sa il rasplatesti pentru ceva.
· Incearca sa il hranesti de cele mai multe ori in scaunul lui, mai repede decat in fata televizorului sau atunci cand se joaca si e preocupat de altceva.