Sari la conținut

Cum faci bebelusul sa doarma mai bine

Invata cateva metode prin care poti sa ii asiguri bebelusului un somn mai lin, pentru ca si tu, la randul tau, sa poti inchide ochii noaptea.

Fiecare bebelus este diferit, asta este evident, dar exista totusi cateva metode sa iti maximizezi sansele de a prinde mai multe clipe de somn.

Indeparteaza distragerile

Aigura-te ca locul in care culci copilul este destinat exclusiv somnului. Pastreaza zona din jurul patului curata, fara jucarii si alte obiecte care ii pot distrage atentia. Copilul trebuie sa stie ca odata ajuns in acel loc trebuie sa doarma si sa nu se gandeasca nici o clipa ca s-ar putea juca. Eliberarea spatiului il va ajuta pe copil sa asocieze locul respectiv cu somnul. Nu este de ajuns uneori sa ii cantam cantece duioase de adormit, ci trebuie sa ii oferim toate semnalele ca este ora si locul de somn.

Incepe separarea

Desi pare ca vei actiona impotriva instinctului tau matern, este recomandat sa lasi copilul sa doarma singur macar la pranz in camera lui. Acest lucru va face mai usoara trecerea catre momentul cand va dormi singur in camera lui. Un singur pui de somn va va obisnui si pe tine si pe bebelusul tau sa dormiti separat – aceste mici despartiri par dure, dar sunt sanatoase si necesare. Daca chiar nu il poti lasa intr-o camera separata, este bine sa faci in camera ta un mic paravan dupa care sa ii pui patutul. Chiar daca se scoala, vei fi acolo in 2 secunde pentru a-l asigura ca esti langa el si totul este in ordine.

Mentine racoarea

Cei mai multi copii dorm bine cand temperatura este constanta si moderata. Din pacate, cele mai multe mame mentin o temperatura prea mare in camera copilui si contribuie inconstient la problemele de somn ale copilului. Incearca sa mentii temperatura camerei intre 20 si 24 de grade. De asemenea, este important sa pui patutul intr-un loc potrivit, in afara bataii aparatului de aer conditionat sau departe de curentii de aer dintre usi. Schimbarile bruste de temperatura vor trezi si vor stresa copilul, la fel ca si zgomotele puternice.

Micsoreaza luminile

Uita de luminile de veghe – bebelusii nu vor incepe sa simte frica de intuneric pana cand nu vor implini 18 luni. Este chiar indicat sa inchizi toate luminile din camera, pentru a transmite un mesaj clar ca este timpul somnului. Ai grija ca in camera lui sa nu existe luminite de la televizor, CD player sau luminte de la jucarii. Acopera-le sau inchide-le cu totul. Daca alaptezi copilul in timpul noptii, doteaza veioza cu un temporizator de lumina pentru mesele din timpul noptii.

Linisteste-l cu sunete

Ceea ce un copil aude (sau nu) este la fel de important ca ceea ce vede sau nu. Pune-i in camera un aparat care face zgomot alb care reduce alte sunete care il pot disturba (masini, zgomote din casa) si lasa-l pornit intreaga noapte. Unele generatoare au optiuni cu melodii de adormit copiii sau alte tipuri de sunete cum ar fi oceane, rauri, greieri etc. Dar sunetul alb este foarte bun, il va readuce pe bebelus in timpul cand se afla in burtica mamei lui. Cauta un aparat portabil pentru a-l recrea oriunde mergeti in deplasare. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!