Sari la conținut

Cum îl ajuţi pe nou-născut să se adapteze mai bine la lumea înconjurătoare

Putem numai să presupunem cum se simte un nou-născut pentru că el nu poate să ne descrie prin cuvinte. Nu are la dispoziţie decât mimica şi plânsul. Dar nu este greu să înţelegem că, pentru el, să fie în afara spaţiului din burtică este o schimbare majoră şi are nevoie de toată atenţia şi dragostea pe care i-o putem da.

Plânsul

Bebeluşii pot să plângă mult. 2 ore de plâns pe zi sunt considerate a fi normale. La fel, este normal că proaspeţii părinţi să se simtă teribil de nepregătiţi atunci când bebeluşul plânge.

Ce poţi face? Răspunde la plâns cât mai repede posibil şi încearcă să linişteşti bebeluşul. 0-3 luni nu este o perioadă în care laşi bebeluşul să plângă în ideea că va învaţă astfel să fie mai independent.

►Citește și Primele zile cu un nou-născut! 9 trucuri care îți pot face viața mai ușoară

Somnul

Bebeluşii de 0-3 luni dorm mult, şi până la 20 de ore pe zi, însă cu întreruperi repetate. Ei nu fac distincţie între noapte şi zi. 

Ce poţi face? Ai răbdare. Cam după 2 săptămâni de la naştere poţi începe, treptat, să îl faci să sesizeze diferenţa dintre noapte şi zi. Cum faci asta? În timpul zilei lasa zgomotele din casă să se întâmple în mod natural, fie că este o uşă care se deschide ori un curier care sună. Noaptea nu folosi o lumină prea intensă.

La o lună. poţi începe un ritual înainte de culcare. Poate fi vorba despre un cântec sau despre o poveste pe care o citeşti. Nu contează că nu te înţelege, vocea ta îl va linişti. 

Hrana

La naştere, bebeluşii mănâncă puţin şi foarte des. Cel mai probabil nu au un program de hrănire. Acest lucru se va schimba, în timp.

Ce poţi face? Să fii atentă la nevoile bebeluşului. Nu aştepta până când plânge de foame că să îl hrăneşti. Există alte semne care să te atenţioneze că vrea mâncare. Şi, nu uita, hrănitul este un moment special de legătură cu bebeluşul. Poţi să îl priveşti în ochi, să îl mângâi, să te bucuri de prezenţa sa, atât de aproape.

Mişcările

La naştere, bebeluşul nu îşi poate controla mişcările şi nici nu îşi poate susţine capul. Toate acestea se vor modifica în timp, întrucât bebeluşii se nasc cu o mare dorinţă de a reuşi să fie mai independenţi.

Ce poţi face? Ai mare grijă că bebeluşul să fie în permanenţă în siguranţă, atât atunci când foloseşti un scaun de maşina cât şi atunci când foloseşti un sistem de purtare.

►Citește și Ce cred pediatrii că trebuie să ştii despre primele zile alături de bebeluș

De mare ajutor pentru dezvoltarea bebeluşului este să îl pui zilnic câteva minute să stea pe burtica. Când faci asta el trebuie să fie treaz şi într-o stare de spirit bună.

Ai putea şi să apelezi la masaj. Mulţi bebeluşi iubesc masajul şi poate să fie şi pentru părinţi o modalitate de a-şi petrece timpul cu bebeluşul într-un mod relaxant. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!