Diversificarea este una din marile incercari ale mamicilor si bunicilor, iar al face pe cel mic sa accepte alimentele noi o adevarata arta.
Foarte des se intampla ca cel mic sa refuze alimentele noi. Refuzul este cu atat mai categoric din partea copiilor care sunt alaptati natural. Si intr-o oarecare masura este firesc sa se intample asa. Ceea ce trebuie sa stii este ca, cel mic nu refuza mancarea noua pentru ca nu-i place, ci pentru ca nu intelege gusturile noi.
Exista si alte cauze: o afectiune a cavitatii bucale sau cresterea dintilor care ii provoaca o senzatie de jena. El poate respinge mancarea si ca reactie a faptului ca il supara ceva sau pur si simplu din capriciu.
Dar de cele mai multe ori refuzul de a manca este determinat de faptul ca bebelusul are de-aface cu un gust necunoscut. Este normal ca bebelusul sa refuze elementul de noutate. Trecerea de la lapte la un aliment solid sau lichid, dulce sau sarat, presupune ca tranzitul sa fie lent si sa aiba loc pas cu pas pentru a obisnui gustul si stomacul micutului cu noul aliment.
Obisnuieste-l incetul cu incetul cu noul preparat. Mai intai o lingurita, apoi doua si tot asa pana cand bebelusul este pregatit pentru schimbare. Pentru ca bebelusul sa il perceapa pozitiv, nu introduce mai mult de un aliment nou pe zi. Pentru ca alimentul sa aiba succes si sa fie asimilat mai repede, alege unul dintre momentele in care micutului ii este foarte foame si evita-le pe cele in care este obosit sau stanjenit de aparitia unui dinte.
Poti combina noul aliment cu unul al carui gust ii este deja cunoscut si pe care il apreciaza. Ascunde bucatele mici din el intr-un piure sau intr-o supa. Este bine sa asezi lingurita in mijlocul gurii celui mic si nu pe varful limbii.
Daca bebelusul refuza, nu insista, dar nici nu renunta. II vei propune alimentul respins intr-o alta zi. Important este sa nu te enervezi. In caz contrar, s-ar putea sa intampini mai multa rezistenta data viitoare cand vei incerca, scrie babyfood.
Ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca diversificarea este un proces care dureaza de la trei la patru luni de zile, este lent si este ceva mai dificil incazul celor alimentati natural. Atuurile tale trebuie sa fie vorba blanda, rabdarea, perseverenta si capacitatea de a fec mancarica gustoasa. Nu in ultimul rand bazeaza-te pe intuita ta.
Articole relationate
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu