Este poate intrebarea cea mai frecventa pe care o primesc medicii pediatrii si specialistii in alaptare. Este absolut fireasca deoarece mamele se confrunta cu o situatie total noua (nu stiu cum ar trebui sa reactioneze bebelusul) si nu dispun de vreun mecanism magic de masurare a cantitatii de lapte de la san. Din fericire exista o serie de semne prin care ne putem da seama daca bebelusul primeste suficient lapte.
De obicei in primele cateva zile, cat timp copilul primeste colostrul care contine toti anticorpii mamei si care ii va furniza o protectie imunitara puternica, bebelusul va uda doar unul sau doua scutece pe zi.
Dupa ce incepe sa se secrete laptele matern, de obicei in a treia sau a patra zi, copilul ar trebui sa inceapa sa ude in jur de 6-8 scutece pe zi pe zi daca sunt udate moderat sau 5-6 daca sunt pline. O modalitate usoara de a simti greutatea unui scutec de unica folosinta umed este sa torni 2-4 linguri de apa intr-un scutec uscat.
In plus, cei mai multi copii vor avea cel putin doua pana la cinci scaune la fiecare 24 ore in primele luni, insa unii copii pot trece la miscari intestinale mai putin frecvente la aproximativ 6 saptamani.
Un copil care mai mult doarme in loc sa se hraneasca la fiecare 2-3 ore sau este in general letargic, trebuie evaluat de un medic pediatru pentru a-si da seama daca este hidratat corespunzator.
Iata alte cateva semne importante care ca indica bebelusul tau primeste suficient lapte:
- Bebelusul se hraneste frecvent, de cel putin 8-12 ori intr-o perioada de 24 de ore.
- Copilul este lasat sa isi stabileasca durata hranirii, care poate varia intre 10 si 20 minute pentru fiecare san sau chiar mai mult.
- Se aud sunete de inghitire in timp ce bebelusul se hraneste.
- Copilul trebuie sa ia in greutate cel putin 120 – 210 grame pe saptamana dupa a patra zi de viata.
- Copilul va fi alert si activ, are o culoare buna, piele ferma si va creste in lungime si la circumferinta capului.
Actul fizic al alaptarii reprezinta mai mult decat cantitatea de lapte furnizata. Alaptarea este caldura, dragoste, nutritie si mama, toate la un loc. Intelegerea si aprecierea semnelor de a sti cand copilul mananca suficient este unul dintre cele mai importante lucruri pe care o noua mama le poate invata.
In cazul in care trebuie sa cresti cantitatea de lapte (in urma urmaririi scutecelor ude, a tranzitului intestinal si a cresterii in greutate), exista mai multe optiuni pe care le poti incerca.
Iata cateva idei care te pot ajuta sa cresti cantitatea de lapte.
Uita-te peste ele si ia in considerare ceea ce crezi ca va functiona pentru tine:
- Incurajeaza copilul sa se hraneasca frecvent si cat timp vrea el.
- Ofera-i ambii sani la fiecare masa. Lasa copilul sa suga la primul san, atata timp cat suge activ si inghite. Ofera-i cel de-al doilea san atunci cand copilul incetineste sau se opreste. "Termina primul san in primul rand", este o regula generala buna. (Aceasta tehnica ii ofera copilului laptele gras).
- Copilul trebuie isi termine hranirea. El poate adormi si lasa sanul dupa aproximativ 10 pana la 30 de minute de supt activ.
- Asigura-te ca bebelusul este pozitionat corect la san: buzele ar trebui sa fie pe areola (zona de piele mai inchisa), si sa apuce bine mamelonul. Alaptarea nu trebuie sa doara.
- Unui copil somnoros ii poti oferi ambii sani alternativ, de doua sau de trei ori in timpul fiecarei alaptari. Schimba sanul cand suptul incetineste si el a inghitit de mai multe ori.
- Toata hranirea copilului ar trebui sa se faca de la san. Limiteaza sau opreste folosirea suzetei incurajand in acelasi timp copilul sa alapteze mai eficient. Daca ii dai completare, ii poti da suplimentul cu lingura sau cana.
Alaptarea poate fi stresanta. Ai grija de tine. Fii atenta la propria ta nevoie de odihna, relaxare, dieta adecvata si suficiente lichide.
In cele mai multe cazuri, tehnicile de mai sus vor rezolva repede situatia, dar uneori o crestere in greutate poate indica o problema de sanatate. Ia legatura cu medicul daca metodele de imbunatatire a alaptarii nu functioneaza.