Nu ezitati sa va luati copilul in brate, nu este atat de fragil, iar instinctul va va impiedica sa-l scapati, chiar daca asa veti avea impresia.
In schimb, in primele luni, sustineti intotdeauna capul bebelusului, deoarece musculatura acestuia nu ii permite inca sa se sustina singur.
Fiti siguri pe gesturile dumneavoastra, pentru ca bebelusul sa se simta bine, in siguranta, in bratele dumneavoastra.
Cum luati copilul in brate si il purtati
Plasati o mana sub ceafa lui pentru a sustine ferm capul, cu cealalta mana la nivelul partii de sus a feselor, ridicati atunci copilul si instalati-l confortabil, alungit pe antebratul dumneavoastra, iar cu capul in pliul cotului.
Sau il puteti aseza cu fata la dumneavoastra si cu capul deasupra umarului, antebratul servindu-i drept loc de asezat, iar cu cealalta mana sustinandu-i spatele drept.
Puteti deasemenea sa-l mai ridicati si astfel: mainile dumneavoastra sustinandu-l sub axile, degetul mare pe torace si varfurile celorlalte degete sustinand ceafa.
Puteti sa-l plimbati si cu spatele spre pantecul dumneavoastra, deci cu fata la lume, asezat pe antebratul dumneavoastra si mentinandu-l la nivelul toracelui cu ajutorul celeilalte maini.
Cum alungiti bebelusul
Pe spate
Plasati o mana sub ceafa lui, cealalta sub sale, unde se repartizeaza maximul greutatii sale si asezati-l delicat pe o suprafata plata, pe spate (in patutul sau, pe masa de schimbat scutece).
Pe burta
O mana sub toracele sau, antebratul sustinandu-i capul, plasati cealalta mana la nivelul bazinului sau si asezati-l delicat pe burta (pe masuta de infasat, pe covorasul sau de joaca).
Aceasta pozitie este total nerecomandata de catre medici pentru a dormi in primele sase luni de viata ale bebelusului, deoarece risca sufocarea si regurgitatia.
Pe o parte
Cea mai buna pozitie dupa parerea medicilor si cea mai sigura. Alungit pe antebratul dumneavoastra, cu capul asezat in pliul cotului, cealalta mana mentinandu-i rinichii, coborati usor bebelusul si proptiti-l de un prosop rulat cu ambele brate in fata lui.