Sari la conținut

În atenția tăticilor! Cum poţi ajuta o mamă care alăptează

La o primă vedere alăptatul nu pare să fie mare lucru, atunci când vezi lucrurile din afară. Până la urmă ai tot ceea ce îţi trebuie la îndemână – nu mai ai nevoie de lapte praf, biberoane, sterilizare şi aşa mai departe.

Însă dacă tu eşti persoana care alăptează realizezi că nu este atât de simplu – trebuie să fii prezentă aproape 24 din 24 de ore, te izolezi foarte tare chiar dacă încerci să spui că nu îţi pasă că alăptezi în public, corpul tău nu îţi mai aparţine în totalitate. Aşa că un pic de suport din partea tatălui este foarte bine venit. Ce fel de suport?

Suport psihic

După cum am spus, alăptatul te izolează destul de mult. Şi ocupa foarte mult timp. Cu siguranţă mai multe ore pe zi. Ar fi minunat dacă ai alăpta, dar în acelaşi timp ai putea sta şi cu cineva de vorbă, astfel încât momentele să treacă mai uşor. 

Un alt mod în care poţi susţine o mamă care alăptează este prin a nu-i pune piedici în calea efortului ei. De exemplu spunând relaxat ca şi laptele praf este la fel de bun şi poate că atunci nu s-ar mai plânge aşa de mult de oboseală. Atitudinea ar trebui să fie, dimpotrivă, de încurajare şi de laudă pentru tot efortul depus.

Fii un scut între mamă care alăptează şi lumea mult prea deranjantă. Fie că este vorba despre musafiri care au stat un pic cam mult sau despre comentarii răutăcioase din partea unor necunoscuţi, nu o lăsă pe mama să rezolve singură aceste probleme. Ajut-o să obţină mediul calm de care are nevoie ca să poată alăpta. 

Nu considera că discuţiile despre alăptat nu te privesc. Trebuie să cunoşti şi tu despre ce este vorba, să citeşti, să te informezi. Altfel cum o vei ajuta pe mama să ia decizii în ceea ce priveşte un aspect esentia: hrana care îl ţine în viaţă pe copilul vostru şi îl ajută să se dezvolte sănătos.

Suport fizic

Poate că doar mama alăptează, dar aceasta este precedată şi urmată de fel de fel de gesturi. De exemplu trebuie să ştii când anume să alăptezi şi este bine, ca tată, să fii la curent cu programul de somn şi masa al bebeluşului. Ai putea avea grijă ca mama să fie bine hidratată şi să aibă la îndemână ceea ce îşi doreşte, cum ar fi o revistă. Ai putea avea grijă de bebeluş după ce a fost alăptat, ajutându-l să dea gazele afară, sau schimbându-l ori adormindu-l. 

Dacă mama foloseşte pompa de sâni şi stochează laptele pentru mai târziu ai putea să te ocupi de curăţenia acestui proces şi de stocarea laptelui în mod corespunzător. Şi, să nu uităm, dacă există lapte, atunci ai putea şi tu să hrăneşti bebeluşul noaptea.

Ia asupra ta alte responsabilităţi din casă. Atunci când alăptezi un bebeluş nu prea îţi mai rămâne timp să faci nimic altceva. Aşa că este normal ca tu, că tată, să preiei multe din celelalte responsabilităţi, de la făcut cumpărături şi curăţenie până la pregătit gustări. 

Dar, mai mult decât orice, tatăl trebuie să fie alături şi să întreţină o atmosferă plăcută, chiar dacă numai prin câteva glume bine alese. Atunci când te simţi bine psihic nimic nu pare prea greu.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!