Copilul nu are nici un an si deja iti petreci toata ziua spunand "NU": "Nu mami, nu poti sa bagi asta in gura". "Nu puiule, nu poti pune mana aici". "Nu mititelule, nu e frumos sa o tragi pe mama de par". "Nu copile, nu ai voie sa arunci mancarea."
Si tot asa pana cand simti ca esti din ce in ce mai nervoasa si mai obosita, pana cand "nu puiule" devine un tipat "nuu" si tu esti complet epuizata la sfarsitul zilei.
Pe mine nimic nu ma oboseste si ma enerveaza mai tare decat sa repet la nesfarsit "nu". Asa ca am renuntat sa il folosesc, exceptand cazurile de forta majora. Si atunci chiar functioneaza, un "nu" opreste copilul din activitate.
Ce putem face in mod concret sa il evitam pe "NU":
1. Sa amenajam casa (sau incaperile la care are accces copilul) astfel incat sa eliminam pericolele. Adio cabluri adunate sub birou, prize descoperite, plante, bibelouri sau perdele lungi. Suna groaznic si multi parinti declara ca nu vor sa isi transforme casa in gradinita, dar marturisesc ca eu prefer sa locuiesc intr-o gradinita decat sa imi petrec ziua alergand si tipand nu. Eu ma simt bine sa locuiesc intr-o casa in care cu cateva exceptii, copilul ar fi in siguranta si daca l-as lasa singur acolo. Puteti incerca sa amenajati macar o incapere astfel.
2. Sa evitam locurile neprietenoase cu copilul. Un magazin de haine pentru adulti proabil ca nu va fi un loc potrivit pentru copil. Ma indoiesc ca vanzatoarele vor intelege ca bebeul trebuie si el sa puna mana pe haine, sa mute umerase dintr-o parte in alta si sa scoata tipete de incantare. Iar tu nu poti sa iti petreci timpul tipand in continuu "nu, nu, nu". Cel putin, nu daca vrei si sa cumperi ceva.
3. Sa nu mergem in vizita la oameni cu case neprietenoase. Niste prieteni si-au cumparat recent o casa noua. Am fost in vizita, m-am minunat cat e de frumoasa si i-am felicitat pentru achizitie. Le-am spus insa ca eu nu voi veni prea curand in vizita la ei cu copilul. Barul cu sticle de bautura si pahare, vaza din sticla si canapeaua alba nu pot fi compatibile cu un copil dornic de explorare. Mi-o si inchipui pe fiica mea tipand si incercand sa ajunga la bar si eu tinand-o in brate si incercand sa ii explic ca sticlele cu alcool sunt periculoase.
Daca avem de ales, e mai bine sa evitam casele neprietenoase cu copiii. Casa noastra sau un loc de joaca pentru copii sunt locuri mai potrivite pentru intalniri atunci cand copiii sunt mici.
4. Sa avem un ajutor cu noi. Patru picioare sunt mai bune decat doua atunci cand avem de-a face cu un copil incantat ca poate sa mearga/alerge. Nu putem sa ne petrecem primii ani din viata copilului inchisi in casa, dar e mult mai simplu sa facem ceva, orice, daca mai e un adult cu noi. Uneori lucrurile merg foarte bine si cand mergem undeva impreuna cu alta mama si copilul ei. Eu am reusit sa merg la Ikea si sa cumpar linistita ce aveam nevoie organizand o expeditie de cumparaturi cu alta mama si bebeul ei. Copiii s-au distrat impreuna, in timp ce noi am facut cu randul la supravegheat copii si pus cumparaturi in carucioare.
Daca aveti prietene fara copii dornice sa va vada intrebati-le daca sunt dispuse sa mearga cu voi la cumparaturi sau la o programare la medic si daca ar fi ok sa ii distraga din cand in cand atentia copilului.
5. Sa renuntam la asteptari nerealiste. Da, toti am vazut copii care stau in carut linistiti in timp ce parintii isi fac relaxati cumparaturile sau se joaca calmi cu o jucarie in timp ce parintii mananca la restaurant, dar asta nu inseamna ca ei reprezinta norma. Ei sunt exceptia care incurajeaza oamenii fara copii sa faca copii. In realitatea majoritatea copiilor vor sa se miste, sa exploreze sa vorbeasca/tipe tare si sa li se acorde munti de atentie. Odata ce acceptam ca bebeul nostru nu va sta asezat pe scaun 30 de minute fara sa scoata un sunet, vom reusi sa ne organizam astfel incat sa ne putem bucura de de aceasta perioada din viata noastra.
Solutia mea pentru a nu spune nu? Sa evit situatiile care m-ar forta sa spun nu. Asta nu inseamna ca aceasta metoda merge tot timpul, dar in majoritatea timpului functioneaza si ma ajuta sa reduc din stresul zilnic.
- Tags:
- interdictie
- bebelus
- educare
- nu
- ingrijire
Articole relationate
Primul sezon rece al bebelușului: Ghid de îngrijire
Iarna aduce o mulțime de provocări pentru proaspeții părinți, mai ales dacă este primul sezon rece al bebelușului. De la temperaturile scăzute la aerul uscat din...
Cum să ai un revelion special acasă cu soțul și bebelușul
Revelionul, până nu demult sinonim cu petreceri strălucitoare și zgomotul artificiilor, capătă un farmec nou atunci când ai un bebeluș. Noaptea dintre ani devine o...
Primul Crăciun. Idei de cadou de neuitat, pentru bebelușul tău
Crăciunul este o perioadă magică, iar primul Crăciun al bebelușului tău este cu siguranță unul special. Deși micuțul nu și-l va aminti, un cadou atent ales poate...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu