De la primele gângureli și cuvinte ale bebelușului până la primii pași sunt atât de multe lucruri noi pe care bebelușul le învață, în primul an din viață. Cu toate acestea, bebelușii ar trebui să aibă ritmul lor de învățare a acestor lucruri sau părinții ar trebui să îi ajute cumva? Noile cercetări de la Universitatea Norvegiană de Știință și tehnologie arată cât este de important ca părinții să-și încurajeze bebelușii să vorbească sau să facă primii pași.
"Creierul copiilor mici este foarte maleabil, chiar și cei mai mici bebeluși pot fi provocați", spune Audrey van der Meer, cercetător principal și profesor de neuropsihologie a dezvoltării. Folosind tehnologia avansată de electroencefalografie (EEG), ea a descoperit că dezvoltarea creierului, a abilităților senzoriale și motorii sunt sincronizate, ceea ce înseamnă că bebelușii învață mai multe atunci când explorează mediul înconjurător. Dacă vrei îi oferi bebelușului tău stimulare cerebrală nu înseamnă că trebuie să mergi să îi cumperi cele mai scumpe jucării.
Există o mulțime de exerciții prin care părinții își pot ajuta bebelușii să devină mai isteți, în funcție de vârsta pe care o au:
Exercițiile cu nou-născutul
Pentru nou-născut, nimic nu este mai important decât să interacționezi cu el și să-i răspunzi nevoilor pe care le are. Tot ce trebuie să faci este să ții bebelușul cât mai mult în brațe și să-i observi expresiile faciale, pentru a-l ajuta să se familiarizeze cu chipul tău.
► Citește și: Cum ne jucăm cu bebelușul și îl stimulăm, în primele luni de viață. 7 lucruri esențiale
Exercițiile cu bebelușul de 3 luni
Pe măsură ce bebelușul devine mai mobil și începe să caute obiecte în jur, este important să-l expui la o varietate de lucruri și activități. Jocul cucu-bau sau lăsarea bebelușului să se privească în oglindă ajută la recunoașterea facială.
Exercițiile cu bebelușul de 6 luni
La această vârstă, orice jucărie care ajută la dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului este extrem de benefică pentru el.
► Citește și: Bebelușul de 6 luni – singurele progrese care contează
Exercițiile cu bebelușul de 9 luni
Pe măsură ce bebelușul tău crește, îi poți da o minge cu care să se joace. Acest exercițiu îl stimulează să urmărească mingea cum se depărtează de el. Astfel de exerciții îl pregătesc pe cel mic să învețe să meargă.
► Citește și: Baloanele – cele mai creative jocuri pentru bebeluși și nu numai, care promit să ajute la dezvoltarea lor
Exercițiile cu bebelușul de 1 an
Mergi cu bebelușul la cât mai multe plimbări. Întregul mediu înconjurător reprezintă cea mai mare stimulare pentru micuțul tău. Cât despre dispozitivele media, nu există încă dovezi că cei mici au nevoie de ele pentru a învăța lucruri noi, la această vârstă. De fapt, Societatea Canadiană de Pediatrie nu recomandă utilizarea dispozitivelor media până la vârsta de 2 ani.
► Citește și: 4 exerciţii utile pentru dezvoltarea musculaturii bebeluşului