Exista cateva metode sa il inveti pe cel mic sa nu mai adoarma la san. In functie de varsta bebelusului, situatia ta familiala si cat de rabdatoare esti, poti alege metode diferite.
Exista metode mai blande si mai eficiente decat a lasa bebelusul sa planga. Iata trei metode prin care sa il faci sa se opreasca de a se mai hrani la san pana sa adoarma.
- Metoda foarte blanda
- Metoda pe jumatate blanda
- Metoda mai dura (dar fara plans)
Metoda foarte blanda
Multi nou nascuti devin atat de somorosi atunci cand sug de la san incat nu se pot abtine sa adoarma, iar faptul ca vor face mereu asta la inceput ii va invata o noua metoda de a adormi – cu sanul in gura. Dupa un timp acesta devine singura cale prin care pot adormi. Sau cel putin singura prin care vor accepta sa doarma. Dar asocierea san-somn poate fi rupta:
Iata ce poti face:
De fiecare data cand bebelusul este aproape sa adorma la san, scoate-i sanul din gura si apasa-i usor pe barbie sa ii inchizi gura. Cu gura inchisa bebelusul nu va mai incerca automat sa suga.
Bebelusul poate tresari la inceput, probabil se va trezi la inceput si va cauta din nou sanul. Lasa-l sa suga si ia-i din nou sanul cand este aproape adormit. Si continua procedura pana cand bebelusul va adormi fara san (sau suzeta).
Aceasta metoda va presupune timp mult, in special la inceput. Dar in zilele care vor urma, bebelusul va incepe sa adoarma fara san in gura. Trebuie sa faci asta de fiecare data cand alaptezi si bebelusul incepe sa adoarma, din moment ce invata o rutina noua. Si intr-o buna zi asocierea san-somn va fi rupta. Poti incepe apoi sa lucrezi la partea in care bebelusul sa adoarma in bratele altcuiva sau in patut.
►Citeste si Dificultăți în alăptare: Mameloane dureroase
Daca bebelusul nu are nevoie de san de adormi, va fi mult mai usor pentru el sa adoarma la loc in timpul noptii, fara a fi nevoie de interventia ta.
Aceasta metoda de a opri bebelusul sa adoarma la san poate fi folosita pentru bebelusii de toate varstele. Aminteste-ti insa ca, cu cat este mai mic bebelusul, este mai mare posibilitatea ca el sa fie flamand cand se scoala, in loc de a vrea numai sa suga.
Metoda pe jumatate blanda
Copiii mai mari de 8 luni care au inceput sa manance si mancaruri solide, pot trece cu usurinta peste o noapte fara a se hrani. Asta nu inseamna ca si vor asta. Dar daca ii ajuti sa rupi asocierea somn-san, vor incepe probabil sa doarma intreaga noapte singuri fara ajutor.
In jur de 8-10 luni, o metoda foarte eficienta de a opri alaptarea este sa lasi pe alticineva sa stea cu bebelusul noaptea (sotul sau partenerul).
Incepe acest „antrenament” joia seara. Din acel moment nu mai esti mama care alapteaza, ci cealalta persoana va fi cea care va sta cu copilul in fiecare noapte cand acesta se va trezi. Va lua bebelusul, il va legana, va vorbi cu el, il va mangaia, tot ceea ce este necesar sa il faca sa adoarma din nou. Unii bebelusi adorm pur si simplu daca sunt pusi in pat langa tata.
Fara san in gura, cei mai multi bebelusi adorm din nou daca nu le este foame. Sta la latitudinea ta ca, dupa un interval de cca 5 minute, sa hotarasti daca il pui la san.
Dar unde va fi mama? Ei bine, nu la vedere. Cel mai bine in alta camera sau cel putin departe de bebelus si cu dopuri de urechi. Este datoria tatalui sa te trezeasca dupa ce timpul stabilit de voi a trecut.
Dupa primele cateva nopti, tatal va fi epuizat, bebelusul morocanos si mama foarte energica, dupa ce a reusit sa doarma putin. Dar cei mai multi bebelusi, cel putin cei de 9 sau 10 luni, vor invata rapid sa se culce singuri fara san. Dupa trei nopti, vei vedea o imbunatatire in numarul de dati in care tatal va trebui sa o trezeasca pe mama sau poate in modul in care tatalui ii va fi mai usor sa il culce pe bebelus.
Cand nu ii este permis sa manance si sa suga, se pare ca bebelusului mai mare nu i se mai pare atractiv efortul de a se trezi si a cere atentie noaptea. Pare ciudat, dar functioneaza!
Metoda mai dura
Daca ai incercat metodele de mai sus si nu au functionat, sau daca nu ai pe nimeni care sa te ajuta, poti pur si simplu sa te opresti sa mai lasi bebelusul sa adoarma la san. Pur si simplu te opresti.
Pregateste-te pentru cateva zile si nopti foarte obositoare si un bebelus furios, dar fii sigura ca bebelusul va adormi in cele din urma fara san. Nu il lasa pe bebelus sa planga, ci incearca sa faci tot posibilul sa faci placuta adormirea in alte moduri: la plimbare in carucior sau in scaunul de masina sau langa tine in pat.
Metoda poate parea dura dar nu iti abandonezi deloc bebelusul, fiind mereu langa el si aratandu-i dragoste.
Aminteste-ti ca ai mereu optiunea de a lasa bebelusul sa adoarma la san. Uneori, daca faci alaptarea de noapte cat mai simpla cu putinta, nu va interfera prea mult cu somnul tau. Dormitul impreuna, pozitiile de alaptare cand esti intinsa si hainele potrivite pentru alaptarea de noapte fac totul mai simplu.
Sursa: Easy Baby Life