Una dintre cele mai mari temeri ale mămicilor este legată de alimentaţia bebeluşului, în special, atunci când se trece la diversificare: bebe nu mănâncă mai deloc sau bebe nu mănâncă decât anumite alimente.
Ce putem face, în acest caz? În afara de a ne înarma cu răbdare, trebuie să cunoaştem câteva trucuri:
Diversificare naturală – sau autodiversificarea – se dovedeşte extrem de utilă, întrucât îi permite micuţului să exploreze, să simtă alimentul înainte de a-l mânca, încurajându-l apoi să îl şi guste, pentru a-şi satisface curiozitate. Este important ca mama să aibă încredere în abilitățile celui mic de a mânca singur, în ciuda temerilor sale. Sub atenta supraveghere a unui adult, nimic rău nu se poate întâmpla!
Mai mult, este important să nu îl ştergi continuu, pentru că asta îl va enerva pe micuţ. Rezervă niște haine special pentru masă, așează-i scăunelul undeva unde îți va fi ușor să cureți și lasă-l să se murdărească cât vrea. Mâncatul se va transforma în joacă şi va învăţa să iubească şi alimentele pe care în mod normal le-ar detesta.
Fă combinaţii noi, cât mai des posibil - Oferindu-i puiuţului același meniu în fiecare zi, îl vei obişnui cu același gust, iar când vei vrea să introduci un aliment nou, vei avea mult de luptat, până îl va accepta. Caută cât mai multe reţete pe internet şi sau măcar schimbă proporţiile alimentelor combinate, astfel încât să predomine când unul, când celălalt.
Dă-i senzaţia că alegerea îi aparţine– Poţi face acest lucru în două moduri diferite: arată-i mai multe variante de alimente şi lasă-l să aleagă ce să mănânce (aşa va avea senzaţia că alegerea îi aparţine, când, de fapt, tu eşti încântată să o mănânce pe oricare) sau combină-i alimentul preferat (banana, spre exemplu) cu orice altceva vrei să mănânce. Nu te gândi că tu nu ai mânca niciodată banană cu cartof și carne. Bebelușii au plăceri culinare diferite de ale adulților.
Acest truc se poate aplica şi atunci când încerci să îl faci pe bebe să mănânce legume, chiar dacă nu îi plac – introdu legumele în mâncăruri pe care le iubeşte şi vei vedea că le va consuma fără realizeze.
Fii fermă cu programul de masă - Dacă bebe nu a vrut să mănânce cât trebuia, nu te grăbi să îi dai supliment de lapte și nici nu încerca peste o oră din nou cu aceeași masă. Suplimentul de lapte trebuie dat doar una, maxim două săptămâni după ce ai început să-i înlocuiești masa respectivă cu alimente. După această perioadă, masa trebuie înlocuită integral. Dacă bebe, spre exemplu, mănâncă doar câteva lingurițe la masa de legume, nu trebuie să încerci să-i dai legumemai târziu, ci trebuie să treci direct la masa următoare: cea de fructe, la ora la care aceasta este programată. Bebelușii învață repede cum să își păcălească părinții și, dacă știe că va primi peste puțin timp fie lapte fie o nouă șansă la masă respectivă, se va obișnui ca, din prima, să te refuze.
Nu îl obliga să mănânce ce nu îi place – Dacă lui bebe îi displace un aliment, vei vedea pe faţa lui acest lucru. Nu insista, nu îl obliga să îl mănânce. În cel mai rău caz, consumă-l tu cu poftă în casa lui, pentru că micuţii imită imediat ceea ce văd. Nu îl obliga să îl mănânce, pentru că vei face mai mult rău: îi va fi teamă de gustul neplăcut de fiecare dată când îi vei oferi alte alimente.
Nu uita de joc – Noi credem că prin joc poţi convinge orice copil să facă ceea ce vrei tu, iar acest truct se poate aplica, în mod evident, şi atunci când vine vorba despre mâncare. O față de masă, o tăviță cu desene frumoase sau o farfurioară colorată îi atrag atenția și pot deveni în timp favoritele sale. Acestea vor fi asociate în mod plăcut cu momentul mesei. De asemenea, legumele sau fructele așezate în forme hazlii îl îndeamnă să le pape cu mai multă poftă.
Citeşte şi Cum conving copilul să mănânce – un experiment care îți va schimba viața
Sursa foto: Free pik