Sari la conținut

Cum sa iti cresti rapid productia de lapte

Am vorbit cu mai multi medici despre alaptare si am auzit pareri diferite in ceea ce priveste modul de alaptare sau perioada in care o femeie trebuie sa faca asta. Dar asupra unui anumit aspect au fost de acord cu totii:  acela ca orice femeie poate sa alapteze, cazurile in care femeia neputand sa isi hraneasca copilul fiind foarte rare.

Indiferent daca ai sanii mari sau mici vei putea produce lapte, acesta fiind cursul normal al naturii. Principalele probleme legate de productia slaba de lapte sunt modul defectuos de alaptare sau programul de alaptare.

Daca ai intrat intr-o perioada in care sanii tai nu mai produc atata lapte, trebuie in primul rand sa te uiti la modul in care bebelusul apuca sanul. Dar haide sa vedem 10 sfaturi pe care daca le urmezi cu siguranta vei reusi sa restabilesti productia de lapte.

1.       Renunta la orice program de alaptat

Da-i de mancare copilului atunci cand vrea sa suga. Ce alegi, un copil crescut „dupa program” care va trece pe lapte praf cat de curand sau unul hranit si imunizat cu laptele de mama? Mai mult, prin alaptare poti sa linistesti un copil care este agitat. Asta daca prinzi din timp semnalele de alerta – plansul este un semnal foarte tarziu al foamei! Iar daca iti faci probleme de constiinta, gandeste pozitiv, cu cat se hraneste mai mult copilul, cu atat furnizeaza sanii tai mai mult lapte.  Daca esti in dubii in legatura cu foamea copilului, ofera-i sanul. Vei afla imediat daca ii este sau nu foame.

2.       Vezi daca nu ai canalele blocate

Bebelusul se hraneste daca apuca sanul, nu numai mamelonul. Asigura-te ca are gura larg deschisa si mamelonul este in partea din spate a gurii lui.

Daca nu iti dai seama cum se face, vizioneaza clipul de mai jos sau vorbeste cu un consultant de lactatie. Un consultant te poate ajuta sa scapi de incertitudini si se va asigura ca totul este in regula. In nici un caz nu renunta si nu apela la laptele praf. Mai intai incearca tot ce poti ca sa fii sigura ca nu ai nici o problema care poate fi rezolvata.

 

3.       Evita suzetele, protectiile de san si biberoanele

Foloseste toate acestea de mai sus doar daca este absolut necesar! Alaptarea trebuie sa fie naturala, sa nu intervina nimic intre hrana si copil decat sanul tau. Uneori este insa nevoie de protectia sanului, mai ales daca ai ragade. Si acestea apar de obicei tot ca urmare a pozitionarii incorecte si a unei rezerve scazute de lapte. Dar daca mamelonul nu mai este stimulat, productia scade si mai tare si intri intr-un cerc vicios.

4.       Uita de program

In loc sa stai cu ochii pe ceas, uita-te la copilul tau! Oricat de dura ar parea comparatia, nu cred ca ai vazut vreodata vreo doamna-mamifer care sa stea cu ochii pe ceas in loc sa se uite la puiul ei. Singurul care poate sa iti spuna cand este timpul de alptat este bebelusul!

5.       Evita formula de lapte

Daca te gandesti sa suplimentezi laptele de la san cu un supliment de lapte praf, sterge repede acest gand din minte. In loc sa ii dai san, vei substitui o parte din hrana cu lapte praf. Ca urmare sanii tai vor produce mai putin lapte si este posibil chiar ca bebelusul sa inceapa sa refuze sanul. A fost un gand gresit, nu-i asa?

Citeste despre cateva trucuri de alaptare.

6.       Mananca sanatos!

Asigura-te ca ai o dieta echilibrata si mananci destule alimente nutritive ca sa produci destul  lapte. Mamele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii decat o femeie care nu alapteaza, dar trebuie sa fie calorii de calitate, nu calorii goale care pot fi gasite in produsele prelucrate, zaharuri si cereale. Mananca verdeturi, grasimi bune (avocado, seminte Chia, oua, somon), legume proaspete,  proteine, nuci si seminte.

7.       Fii disponibila pentru copilul tau cat mai mult, 24 din 24 de ore daca este posibil

Bebelusii  se dezvolta bine daca pot sa „profite” de mamele lor 24 de ore din 24. Cu cat mai mult stai cu bebelusul lipit de pielea ta, cu atat mai multa oxitocina se produce si, ghici ce... creste productia de lapte!

8.       Bea multa apa

Alaptarea iti va face sete si corpul va suferi daca nu bei multa apa – poti face constipatie, hemoroizi si fisuri anale. Chiar si starea ta de spirit si energia ta vor avea de suferit.

9.       Cauta ajutor cat mai repede

Daca ai probleme de alaptare cauta ajutor cat mai repede. Astazi exista o multime de consultanti in lactatie care vor veni acasa oricand. Consultantul iti va face cateva vizite consecutive pentru a se asigura ca lucrurile intra pe fagasul cel bun si, cel mai important, iti va da incredere in tine ca poti alapta mult si vei creste un bebelus minunat!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!