Mulți părinți aleg co-sleepingul în primele luni de viață ale bebelușului, pentru a câștiga mai multe ore de somn, noaptea, spune Allison Briggs, fondatorul Sweet Dreams Sleep Solution din Vancouver. Alți părinți aleg co-sleepingul pentru a fi cât mai aproape de bebeluș, arătându-i în acest mod dragostea și atașamentul.
Indiferent de motivul pentru care părinții aleg co-sleepingul, va veni un moment când trebuie să renunțe la acest obicei. Tranziția dintre co-sleeping și dormitul bebelușului singur, în pătuțul lui, trebuie să fie cât mai lină, indiferent de vârsta copilului.
Co-sleepingul și bebelușul de la 0 la 18 luni. Cum renunțăm la co-sleeping?
Vestea bună este că obiceiurile de somn ale bebelușului sunt încă adaptabile la această vârstă, dar pentru a-ți pregăti bebelușul să se simtă confortabil în propriul său pătuț, va trebui să îi asiguri toate condițiile necesare.
► Citește și: Când și de ce nu este recomandat co-sleepingul
„Mulți părinți spun: trag un mic pui de somn, de ce nu pot să fac asta cu bebelușul meu? Dar bebelușul nu înțelege acest lucru”, spune Alanna McGinn, consultant în somn. Și, deși ar putea fi tentant să îți aduci bebelușul în patul tău pentru câteva ore de somn, după ce se trezește sau după ce îl hrănești, el nu va ști că este 4 dimineața sau miezul nopții.
Începe tranziția asigurându-te că bebelușul are un loc sigur pentru a dormi, fără pături, bare de protecție și, mai ales, să nu pătrundă lumina în camera lui.
Este indicat să folosești o metodă mai graduală, cum ar fi să stai în cameră, pe un scaun, și să miști încet scaunul, timp de câteva nopți. Acest antrenament de somn îl învață pe bebeluș să adoarmă independent. Metoda ar putea dura de la trei nopți la câteva săptămâni, dar cu cât procesul este mai blând, cu atât va dura mai mult și vei avea mai mult succes, dacă vei fi atentă când copilul este obosit și are nevoie să adoarmă.
► Citește și: Metode de îmbunătățire a somnului bebelușilor
Co-sleepingul și copilul de 18 luni - 4 ani. Cum renunțăm la co-sleeping?
"La această vârstă, ar trebui să începi întotdeauna cu comunicarea", spune McGinn. Nu este în regulă să oprești brusc co-sleepingul și să-ți anunți copilul deodată „ Am terminat cu dormitul împreună.”
Începe prin a vorbi cu copilul despre importanța somnului și despre modul în care fiecare trebuie să doarmă în propriul pat, pentru că este mult mai confortabi. Acordă-i câteva zile să se obișnuiască cu ideea, înainte de a renunța la co-sleeping.
Poți lua în considerare vopsirea pereților din camera copilului în nuanțele lui preferate. Este la fel de important să eviți nuanțele închise, în ceea ce privește vopseaua, varul sau elementele de decor din camera copilului, precum și lenjeria de pat.
"Când vine ora de somn, creează o rutină relaxantă și asigură-te că incluzi în ea o mulțime de îmbrățișări și pupici", spune McGinn. Ea adaugă: “De multe ori grăbim aceste momente, pentru că este târziu sau pentru că suntem obosiți.”
► Citește și: Ghidul co-sleepingului. Cum să supravieţuieşti dormitului în acelaşi pat cu copilul
Briggs sugerează să faci următorul lucru: “Pentru a ușura tranziția, recomand să pui o saltea pe podea, în camera copilului, și să dormi acolo câteva nopți. Poți muta încet salteaua, cât mai departe de pat până când nu mai ești deloc în cameră."
Ea mai adaugă:“ Coerența la această vârstă este la fel de importantă ca și la un bebeluș - nu lăsa copilul să doarmă în camera ta sub nicio formă, în timpul tranziției și timp de cel puțin trei luni după aceea.”
Co-sleepingul și copilul de 5 ani sau mai mare de 5 ani. Cum renunțăm la co-sleeping?
Pentru a renunța la co-sleeping cu copilul de 5 ani sau mai mare de 5 ani trebuie să discuți cu el care este motivul pentru care este important să doarmă în propriul pat. De asemenea, spune-i că doar în timpul nopții va petrece timp singur, dormind, iar in timpul zilei veți putea petrece timp împreună.
Durata tranziției va depinde doar de temperamentul copilului și cât de consecvent ești tu, ca și părinte.
► Citește și: Somnul bebeluşului nr. 2 – aventuri în co-sleeping
Când copilul reușește să doarmă singur, îl poți recompensa cu o înghețată sau cu o plimbare în parc. Dacă cel mic nu reușește să adoarmă singur, vezi ce anume îl deranjează sau ce îl face să fie anxios. În situația în care anxietatea îi provoacă probleme de somn, este recomandat să faci o vizită la medicul pediatru.