Pentru unii părinţi diversificarea este uşoară, cu un copil care acceptă mâncarea nouă cu uşurinţă şi fără probleme de sănătate. Pentru alţii însă perioada este o adevărată luptă, iar mesele sunt printre cele mai temute momente ale zilei. Nici nu este de mirare că diversificarea vine la pachet cu atâtea emoţii, atât din partea copiilor cât şi a părinţilor.
Haideţi să vedem câteva sfaturi de la părinţi care au trecut deja prin asta şi acum ar face ceva diferit:
Fiecare aliment se introduce la câteva zile distanţă de cel anterior. În acest fel ştii sigur dacă face alergie la ceva anume. Chiar şi alimentele aparent fără probleme, cum ar fi mazărea, îţi pot aduce surprize neplăcute.
Este bine să condimentezi mâncarea bebeluşilor. Nu cu sare! Dar poţi pune ceapă, usturoi, scorţişoară etc. În acest fel va avea o deschidere mai mare la mâncarea de adult, atunci când îi va veni timpul.
Nu lasa ceea ce îţi place sau nu îţi place ţie să influenţeze ceea ce dai copilului. Eu nu mănânc legumele fierte din ciorbă, dar asta nu înseamnă că nu îi dau copilului tot felul de legume fierte. Şi el le iubeşte!
Nu insista când bebelușul este foarte flămând. Atunci va fi atât de stresat încât va refuza tot. Mai puţin laptele. Şi îţi va fi mai dificil să îl treci pe solide. Cam cu jumătate de oră înainte de oră de masă începe să te pregăteşti, că mâncarea să fie gata exact la timpul potrivit.
►Citește și Diversificarea alimentației la bebeluși. Recomandări avizate de specialist
Încearcă să mănânci şi tu alături de copil. Asta îl încurajează şi pe el să mănânce. În plus, poate că încearcă să mănânce şi din ce ai tu în farfurie. Sigur va fi curios.
Dacă prichindelul refuză un fel de mâncare încearcă să îl ascunzi într-altul care îi place. Sau să îi dai două linguriţe din ceea ce îi place şi apoi, fără să spui nimic, una din cea pe care o respinge. O vă înghite oricum, înainte să realizeze ce se întâmplă. În timp, vei avea surpriza să vezi că va începe să aprecieze noul gust.
Zilele nu sunt toate la fel – astăzi poate să iubească un fel de mâncare şi mâine să îl respingă cu totul. Şi nici aperitul nu rămâne constant. Ai zile în care ai impresia că nu mănâncă aproape nimic. Nu insista atunci când respinge, dar nici nu renunţa, mâine va fi o zi mai bună.
Gustă ceea ce dai copilului. Altfel de unde să ştii ce gust are? Poate că unele combinaţii sunt într-adevăr oribile şi are dreptate să le refuze. Şi, în plus, dacă guşti ai şanse de a îmbunaţi felul de mâncare, cu condimente sau noi combinaţii. Nu trebuie să îţi fie frică să improvizezi.
Bebeluşii se joacă cu mâncarea, se murdăresc şi murdăresc totul în jur. Nu este însă deloc bine pentru dezvoltarea lor să-i împiedici. Mai bine îi ţii doar în scutec atunci când le dai mâncarea. Desigur că la început le dai tu mâncarea cu linguriţa, dar apoi îl poţi lăsa să îşi ia şi singur, de pe măsuţa lui – de la o bucăţică de pepene până la un fursec. Da, are voie să îşi bage mâinile în piureuri şi apoi să le ducă la gură.