Ai vorbit cu el inainte sa vina pe lume. El comunica cu tine prin toata fiinta lui. isi simti gandurile si nevoile, il intelegi, il simti, dar cum ii vorbesti puiului de om.
Cele mai multe dinte mame stiu instinctiv ca solutia: clar si simplu. Cu toate acestea subiectul este o controversa atata vreme cat psihologi si specialisti in puericultura au fost chemati sa-si spuna si sa-si explice argumentele.
Staphane Clerget, psiholog sustine ca parintii fac din comunicare cu bebelusul lor, inca din primele zile de viata o chestiune foarte complexa. Aplica "reguli" si sunt foarte rigurosi, convinsi fiind ca modul in care vorbesc copilului foarte mic este definitoriu pentru capacitatea acestuia de a invata sa vorbeasca repede si cat mai bine.
"Principala conditie este sa spontaneietatea. Nu exista nici o regula. Daca vrei sa te prostesti si sa vorbesti ca el, este Ok o poti face. Daca vrei sa-i canti, este foarte bine, daca vresi sa-i spui fraze complicate si sa faci filozofie, iar este Ok. Esential este tonul, timprul si ritmul vocii, care trebuie sa fie ritmat, calm si bland", spune Staphane Clerget.
"Cantecele de leagan sunt ritmate, poeziile pentru bebelusi sunt ritmate si muzicale. Deci canta-i, vorbeste-i cantat, atreage-i atentia prin ritmicitate. Nu conteaza ce ii spui, important este sa ii vorbesti si sa-i atragi in permanenta atentia fata de acest mijloc de comunicare. Spune-i ce faci, descrie ce este in jur, repeta. Mod de a aborda copilul trebuie sa fie cat mai natural posibil. Comunicarea in primele luni d eviata trebuie sa se bazeze pe emotii, copilul fiind incapabil sa inteleaga sensul", mai spune Staphane Clerget.
O alta cale de comunicare este mimetismul. Arata-i, provoaca-l. Gesturile sunt cea mai buna cale prin care copilul poate face legatura intre cuvant si sensul acestuia.
Afla mai multe din dosarul nostru despre limbajul bebelusului:
Articole relationate
Diferența dintre infecțiile virale și bacteriene: De ce antibioticele nu sunt întotdeauna soluția
Atunci când copiii se confruntă cu simptome de boală, cum ar fi febră, tuse sau dureri în gât, părinții se grăbesc adesea să găsească cele mai rapide soluții...
Cât timp trebuie să petreacă bebelușul afară în sezonul rece și în ce condiții nu trebuie scos
Sezonul rece aduce multe întrebări pentru părinți, mai ales când vine vorba de timpul pe care bebelușii îl pot petrece afară. Aerul proaspăt este benefic, dar...
Cum să-ți susții sistemul imunitar în sarcină cu o dietă potrivită pentru iarnă?
Sezonul rece vine cu provocări pentru orice viitoare mamă. Pe lângă grija pentru sănătatea bebelușului, este esențial să îți protejezi sistemul imunitar, care...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu