Poziția de dormit a bebelușului joacă un rol semnificativ pentru somnul sigur și odihna sănătoasă a lui.
SIDS sau sindromul morții subite a sugarului este doar o parte a deceselor neașteptate în rândul bebelușilor și este legată de poziția de dormit a copilului.
Prin urmare, este esențial să știi despre pozițiile sigure de dormit pentru bebeluși, împreună cu câteva sfaturi pentru a reduce riscul de SIDS. Una dintre modalitățile eficiente de a evita riscul este de a face un copil, cu vârsta mai mică de un an, să doarmă pe spate, adică în decubit dorsal.
Poziții bune și poziții neindicate pentru somnul bebelușului
Este esențial să știi care sunt pozițiile sigure și nesigure, pentru a face față următoarelor riscuri:
Dormitul pe spate
Bebelușii sănătoși trebuie așezați pe spate pentru somnul din timpul zilei, perioade scurte de odihnă și somnul de noapte.
► Citește și: Când poate dormi bebelușul cu păturica?
S-a constatat că poziția „dormitul pe spate” reduce riscul apariției SIDS la bebeluși, deoarece menține căile respiratorii deschise.
Institutul Național SUA pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană (NICHD) a etichetat acest lucru drept cea mai bună poziție de dormit pentru bebeluși.
Riscurile poziției „dormitul pe spate”
Dacă sugarii sunt așezați pe spate pentru o lungă perioadă de timp, aceasta poate duce la „plagiocefalie pozițională”, un caz de cap aplatizat și „brahicefalie”, aplatizarea spatelui craniului. Forma va deveni normală la împlinirea unui an și rareori necesită tratament.
Se pot folosi tehnici simple de repoziționare, pentru a evita astfel de condiții. Acestea includ:
Creșterea timpului petrecut pe burtă al bebelușului, când este treaz.
Reducerea timpului petrecut de bebeluși în scaune auto.
Schimbarea direcției bebelușului în pătuț, astfel încât să nu vadă întotdeauna aceleași lucruri și mereu în aceeași direcție.
Dormitul pe burtă
Mai multe teorii descurajează părinții să facă un copil să doarmă pe burtă. Iată de ce:
- Ar putea exercita presiune asupra maxilarului copilului, reducând căile respiratorii și restricționând respirația.
- Dacă bebelușul doarme pe burtă, adică în poziție înclinată, este posibil să stea cu fața foarte aproape de cearșaf și să respire același aer.
- Copilul se poate sufoca în timp ce doarme pe burtă, dacă salteaua este foarte moale.
- Bebelușul poate respira microbii prezenți pe saltea.
Când pot dormi bebelușii pe burtă?
► Citește și: Metode de îmbunătățire a somnului bebelușilor
În cazuri rare, din cauza unei afecțiuni medicale, medicii pot sfătui părinții să îndemne copilul să doarmă pe burtă, și pe spate. Câțiva medici consideră că dormitul pe burtă ar putea fi benefic pentru bebelușii cu reflux gastroesofagian sever sau anumite malformații ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi sindromul Pierre Robin, care duce la episoade acute de obstrucție a căilor respiratorii.
Cu toate acestea, niciun studiu recent nu a susținut sau infirmat beneficiile.
Pericolul vărsăturilor a fost cel mai important argument pentru a face copilul să doarmă pe burtă. Acest lucru se datorează faptului că medicii credeau că ar fi periculos dacă bebelușul vomită în timp ce doarme pe spate. Aceștia au susținut că bebelușii s-ar putea sufoca cu voma, din cauza lipsei de putere suficientă pentru a întoarce capul. Cu toate acestea, este posibil ca bebelușii care dorm pe spate să nu aibă atât de multe dificultăți în a-și întoarce capul și să verse.
► Citește și Bebeluşul doarme pe burtă. Cât de periculos este?
De asemenea, copilul cu colici ar putea să doarmă pe burtă pentru a elibera gazele. Cu toate acestea, nu poziționa copilul pe burtă imediat după ce a mâncat. Trebuie să existe un decalaj între hrănire și timpul de somn.
Dormitul într-o parte
Nu este sigur ca bebelușii să doarmă lateral, deoarece pot ajunge pe burtă, crescând riscul de SIDS.
Pe lângă pozițiile bune și nepotrivite de somn, trebuie să știi și despre practicile de somn care ar putea duce la o moarte bruscă și neașteptată la sugari.
► Citește și: Când și de ce nu este recomandat co-sleepingul
Practici de somn care ar putea duce la moarte subită neașteptată, în copilărie (SUDI)
SUDI include atât SIDS, cât și alte accidente de somn fatale. Iată câteva practici care ar putea duce la SUDI:
- Făcând copilul să doarmă pe stomac sau lateral.
- Adormirea bebelușului pe suprafețe moi, cum ar fi saltea, canapea, pat cu apă, pernă, cu sau fără un părinte în jur.
- Acoperirea capului sau a feței bebelușului cu așternuturi, ceea ce poate provoca sufocare accidentală și supraîncălzire.
- Fumatul în timpul sarcinii sau după naștere.
- SIDS poate reprezenta un risc semnificativ și trebuie luat în considerare atunci când urmezi anumiți pași pentru a te asigura că bebelușul tău doarme în siguranță.