Dacă ceaiurile sunt recunoscute pentru proprietăţile lor benefice şi sunt recomandate adulţilor chiar şi zilnic, nu la fel de apreciate sunt în cazul bebeluşilor. De fapt, ele sunt chiar interzise copiilor mai mici de 12 luni.
De ce nu au voie bebeuşii să bea ceai?
Răspunsul este simplu: pentru că tot ceea ce au ei nevoie găsesc în laptele matern sau în formulă! Vorbim despre de vitamine, minerale şi substanţe nutritive pentru o creştere şi dezvoltare sănătoase. Mai mult, înainte de împlinirea vârstei de 6 luni bebeluşul nu trebuie să consume în mod suplimentar niciun fel de lichid (apă, ceai, suc etc).
Potrivit – Merhav, Amitai, Palti and Godfrey, „Tea Drinking and Microcytic Anemia in Infants” (Consumul de ceai şi anemia microcitară la copiii mici) – un studiu ce a avut ca subiecţi 122 de copii cu vârstele între 6 şi 12 luni a arătat că acei copii care consumau ceaiuri aveau risc semnificativ mai mare să dezvolte anemie microcitară sau anemie însoţită de reducerea dimensiunilor hematiilor. Deoarece ceaiul afectează absorbţia fierului, 32,6% dintre băutorii de ceai au dezvoltat această afecţiune, în comparaţie cu numai 3,5% dintre cei care nu consumau ceai.
► Citeşte şi Ceaiurile, în timpul sarcinii. Recomandări și interdicții
Cum se explică acest lucru?
Ceaiul conţine compuşi numiţi polifenoli, care se lipesc de fier, ceea ce face mai greu pentru corpul nostru să-l absoarbă. Mai mult, majoritatea ceaiurilor conțin teină, o substanță care interferează cu absorbția mineralelor, în special a fierului. Teina este o substanță asemănătoare cafeinei din cafea care poate produce copilului efecte nocive precum deshidratare și agitație. Deficienţa de fier cauzează simptome precum oboseală şi letargie şi poate face concentrarea mai dificilă.
Bebeluşul are nevoie de cantitatea corectă de fier pentru o creştere şi dezvoltare sănătoase. Fierul în organism este folosit pentru a ajuta la aprovizionarea cu oxigen a corpului copilului şi este, de asemenea, un element esenţial în dezvoltarea şi funcţionarea creierului copilului.
Nu îi putem da bebeluşului nici ceai împotriva colicilor?
În cazul copiilor alăptaţi, mamei i se recomandă să bea cea anti-colici, efectele benefice manifestându-se asupra copilului în urma trecerii substanţelor din ceai în laptele matern. Deci, răspuns final, nu îi putem da bebeluşului nici ceai împotriva colicilor.
Dar când se trece la diversificare? De ce nici atunci nu pot bea ceai?
Atunci când sunt pregătiţi pentru diversificarea alimentaţiei, bebeluşii ar trebui să consume fructe, legume şi alte alimente sănătoase, iar o cană de ceai nu este benefică pentu că nu oferă cantitatea esenţială de vitamine şi minerale necesare unei creşteri sănătoase.
După 12 luni pot primi ceai fără probleme?
În principal da, cu excepţia ceaiului verde şi negru, deoarece conţin cofeină. Cu toate acestea, nu se recomandă consumul de ceai cu zahăr, deoarece acesta poate poate avea efecte negative asupra dinţilor, asupra greutăţii copilului şi asupra capacităţii corpului de a absorbi cantitatea corectă de vitamine şi nutrienţi.
Din păcate, însă, mulţi părinţi consideră că ceaiul ajută la vindecarea copiilor care suferă de probleme digestive, cum ar fi reflux gastroesofagian sau chiar colici, astfel că oferirea unui ceai pe bază de plante este o practică obişnuită la noi în ţară. Trebuie să reţinem, însă, că ceaiul nu trebuie oferit copiilor sub 12 luni!