Sari la conținut

De ce părinții din țările nordice își lasă copiii să doarmă afară, iarna, pe timp de zi?

Dormitul în aer liber, iarna, este o practică obișnuită în rândul familiilor din țările nordice. Deși nu există multe studii dovedite cu privire la beneficiile și pericolele acestei practici, părinții care își lasă bebelușii să doarmă în aer liber, iarna, au observat rezultate pozitive.

Dormitul iarna în aer liber reprezintă un șoc pentru multe persoane

Dacă mergi în Finlanda, Islanda sau alte țări scandinave, sigur vei da peste un cărucior în care un bebeluș doarme, în aer liber. Mulți părinți susțin că există multe beneficii în această practică.

► Citește și: 15 sfaturi simple pentru a menține copiii în siguranță, iarna

Bebelușul rămâne cald

Deși temperatura exterioară este scăzută, bebelușul își menține temperatura corporală normală. Desigur, bebelușii sunt îmbrăcați cu haine care le țin de cald, precum cele din lână sau sunt înveliți cu pături.

► Citește și: Garderoba de zăpadă! Fără fular la gură şi alte câteva reguli

Întărirea sistemului imunitar al bebelușului

Pe baza observațiilor, părinții și școlile din țările nordice susțin că atunci când micuții dorm în aer liber, este mai puțin probabil să se îmbolnăvească și să răcească. S-a constatat că bebelușii care dorm în aer liber au sisteme imunitare mai puternice decât cei care dorm doar în interior. Părinții au remarcat, de asemenea, că bebelușii care dorm în aer liber sunt mai activi și au poftă de mâncare mai mare.

► Citește și: Hipotermia la bebeluși: cauze și tratament

Bebelușul doarme mai mult

Potrivit cercetătorilor efectuate în Finlanda, părinții au descoperit că bebelușii care dorm în exterior au parte de reprize de somn mai lungi decât bebelușii care dorm în interior. Somnul în aer liber durează în medie aproximativ 3 ore, în timp ce somnul în interior durează 1-2 ore.

Grădinițele și școlile din țările nordice susțin această practică

În țări precum Suedia și Danemarca și, mai recent, în Marea Britanie, grădinițele și școlile încurajează copiii să petreacă timp în aer liber pentru a se juca, mânca și dormi. Studiile arată că bebelușii și copiii care dorm în aer liber sunt mai puțin predispuși să ia răceală sau gripă, deoarece bacteriile și virusurile tind să se răspândească mai mult în interior, unde temperaturile sunt mai ridicate.

► Citește și: Cât de frig înseamnă „prea frig” pentru a scoate copilul afară?

Există o zicală care spune că: „Un pic de aer proaspăt nu face rău nimănui”, iar suedezii spun: „Nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte neadecvată.”

► Citește și: Copiii norvegienilor răcesc rar. Care este secretul lor?

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!