Cel mai des, bebelușii plâng de foame. Dar ce este de făcut dacă după ce au fost hrăniți bine continuă să plângă? O fi vorba de consistența laptelui, de calitatea lui, de cantitate? Sau despre cu totul altceva?
Bebelușul plânge după ce mănâncă. Cele mai comune cauze
Refluxul gastroesofagian (pe scurt RGE) apare atunci când conținutul stomacului se întoarce înapoi în esofag- tubul muscular care transportă alimentele și lichidele din gură în stomac. Aproximativ 50% dintre bebelușii sănătoși regurgitează sau scuipă de mai multe ori pe zi în primele 3 luni de viață. Acest fenomen dispare după 12-14 luni, vârstă până la care sfincterul esofagian se maturizează și devine perfect funcțional.
Gaze – Gazele stomacale îi provoacă bebelușului dureri abdominale, provocându-i plâns după fiecare masă.
Colici - Sunt catalogate drept episoade cauzate de colici toate crizele „inexplicabile de plâns care, cumulat, durează mai mult de trei ore pe zi și care au o frecvența de cel puțin trei ori pe săptămână. Nu s-a găsit încă o explicație serios argumentată științific, pentru faptul că, cel mai frecvent, episoadele au loc după-amiază sau imediat după masa de seară. Și nici nu se știe de ce bebelușii încep să plângă la ora fixă, că și când ar fi întorși cu o cheiță.
Apariția dințișorilor – Apariția dințișorilor cauzează dureri ale gingiilor, provocându-i crize de plâns de cele mai multe ori după masă.
Alergii și intoleranțe – Dacă micuțul plânge după ce mănâncă, este posibil să sufere de alergie la lapte sau intoleranță la lactoză. De obicei, alergia se manifestă prin mâncărimi ale pielii, iritații, vomă și dureri de burtică. Mai mult, nou născuții pot fi alergici la lapte în cazul în care suferă de galectozemie - boală ereditară, ce se manifestă prin incapacitatea corpului de a procesa galactoza, component al lactozei. Afecțiunea poate avea efecte grave asupra dezvoltării micuțului atunci când nu este diagnosticată la timp. Screeningul prenatal pentru galactozemie este recomandat părinților în ale căror familii există cazuri de galactozemie.
Bebelușul plânge după ce mănâncă. Ce este de făcut
Ajută bebelușul să râgâie, după fiecare masă. Citește aici cum să faci asta.
Nu-l mai hrăni atât de des – în special dacă problema lui o reprezintă refluxul gastric. Lasă=l câteva minute între sesiunile de hrănire.
Schimbă-i formula – Dacă nu este alăptat, este posibil ca laptele praf ales să nu fie chiar pe gustul lui. Înlocuiește-o, până o găsești pe cea potrivită.
Dacă problema o reprezintă apariția dințișorilor, oferă-i jucării pentru gingii, pentru a-i ameliora iritația.
Masează-i ușor burtica, dacă problema o reprezintă gazele.
►Citește și Masajul bebeluşului 0 – 3 luni. Beneficii şi recomandări
Când este recomandat să contactați pediatrul - În caz de:
- febră
- diaree sau vomă
- dimensiuni rude ale micuțului – greutate și lungime
- sânge în scaun
- letargie și somnolență
Sursa foto: free pik